Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nová mapa, kam nejezdit: Nebezpečí číhá v Karibiku, Afghánistán propadl. A co Česko?

Autor: Darina Jíchová - 
17. listopadu 2018
07:30

Organizace International SOS poskytující lékařské a bezpečnostní služby představila interaktivní mapu, na které v několika kategoriích vyhodnotila světové země od těch nejbezpečnějších až po ty, které pro cestovatele představují největší riziko. Česko se řadí mezi země s nízkým stupněm ohrožení. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Mapa organizace International SOS ukazuje země, kde se cestovatelé mohou setkat s bezpečnostním a zdravotním rizikem. Mapuje rovněž stav tamních komunikací a bezpečí silničního provozu. Z celkového hlediska jsou na tom nejlépe severské země jako Finsko nebo Norsko. Naopak nejhůře je na tom Aghánistán, Sýrie nebo Somálsko.

Nebezpečný Karibik

Z hlediska bezpečí státu patří mezi země s minimálním ohrožením Švýcarsko, Belgie, Slovinsko, Finsko, Finsko, Norsko, Island a Grónsko. Naopak největší nebezpečí čeká na turisty v Afghánistánu, Sýrii, Jemenu, Libyi, Somálsku, Jižním Súdánu nebo na Mali. Česko se, stejně jako všichni jeho sousedi, začlenilo mezi země s nízkým rizikem. Turisticky oblíbené Karibské ostrovy spadají mezi země s vysokým stupněm ohrožení.

Z hlediska bezpečí země se Česko řadí mezi státy s nízkým rizikem. Z hlediska bezpečí země se Česko řadí mezi státy s nízkým rizikem. | reprofoto/travelriskmap

Česko se drží dobře ve všech kategoriích

Z hlediska rizika pro zdraví varují odborníci z International SOS před cestami do Jižního Súdánu, Pobřeží slonoviny a Sierra Leone. Česko patří mezi země s minimálním ohrožením, sousední Slovensko je už zařazeno mezi státy se středním ohrožením. Značný počet zemí jako Rusko nebo Čína byly zařazeny do kategorie: rychle se vyvíjecí a proměnlivá rizika.

Posledním měřítkem byly bezpečnost provozu a stav pozemních komunikací. Kazachstán, Írán, Saúdská Arábie, Bolívie a Brazílie jsou v tomto ohledu nejnebezpečnější. Česko, Polsko a Slovensko jsou země s nízkým rizikem, sousední Německo a Rakousko se připojily ke státům s rizikem minimálním.

Budoucí prognózy

Odborníci očekávají, že se rizika cestování v roce 2019 zvýší o 43 %. Jejich prognóza není tak pesimistická, jako tomu bylo v předchozích letech, kdy jejich odhad převyšoval 50 %.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 19. listopadu 2018 23:00 )

V Evrope mezi nejnebezpecnejsi zeme patri Germany, plus zbytek Zapadni Evropy.Diky mama Merkel,ktera tam natahala kriminalniky z celeho sveta.

spliny ( 17. listopadu 2018 13:31 )

Už se varují cizinci, do Česka NE! Je to prostoduchý národ bez rozumného názoru a hlavně nebezpečný,krade kdo může, okrádají cizince atd. Proč asi v Německu byly cedule pozor na české lidi-kradou!!!

Desterz ( 17. listopadu 2018 09:18 )

Děsné i směšné zároveň. Za prvé: jasně je vidět, které země totálně nezvládají svou vlastní demografii. Hlavně že odtud se sem cpou davy připrchlíků, které jisté pochybné skupiny nadšeně vítají. Za druhé: Švédsko se svou "epidemií násilí" že je bezpečná země? Uf! Za třetí: hlavně že Rusko je kritické jako Brazílie(v níž už léta mafie kraluje nad policií a vraždí lidi jak na běžícím pásu) kdežto USA, kde sama policie(!) zastřelí v průměru tři lidi denně, je údajně bezpečnější. Ta čtrvté: jakto že bezpečnostní saituace v JAR neukazuje genocidu bělochů, která tam bez povšimnutí běsní už roky?! A v řadě neposlední: je zřetelně vidět, jak se USA "daří" ten export svobody a demokracie v Afghánu... Takže se ptám: cui bono taková mapa?

Zobrazit celou diskusi