Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uprchlíci zahltili tropické ráje. V Karibiku jich je už 100 tisíc

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. listopadu 2018
12:55

Miliony Venezuelanů utekly ze své zbídačené země, kde panuje hospodářská krize. Sta tisíce z nich přitom zamířily do Karibiku. Na turisticky oblíbeném ostrově Curaçao je v současné době 16 tisíc nelegálních uprchlíků. Venezuelané žijí v neustálém strachu, že budou deportováni zpátky domů, informoval deník Guardian.

Curaçao proslulo svými malebnými plážemi a průzračným mořem, tento obrázek překvapivě „nekazí“ ani deseti tisíce Venezuelanů, kteří na ostrově pobývají. „Musíme se skrývat před policií, skoro ani nevycházíme z bytů, kde jsme našli útočiště. O pláži se nám může leda zdát,“ prohlásila Angélica Moralesová (37).

Před Madurem uprchly tři miliony lidí

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedly, že počet lidí, kteří od roku 2015 utekli z Venezuely kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu prezidenta Nicoláse Madura, dosáhl už tři miliony. Kromě sousedních zemí ale vyrazili Venezuelci také přes moře na ostrovy v Karibském moři.

Další vlna Venezuelanů, zhruba 40 tisíc, se vydala na západ na nedaleký ostrov Trinidad a Tobago. Celkem je v Karibiku více než 100 tisíc Venezuelců. Kromě Curaçaa a Trinidadu a Tobaga zamířili také do Dominikánské republiky, tam jsou záznamy o 28 500 Venezuelcích, 16 tisíc jich pobývá na Arubě.

Ostrovy na nával uprchlíků nejsou připravené

Tato čísla jsou podle průzkumu UNHCR a IOM jen zlomkem toho, kolik uprchlíků se pohybuje v pevninských státech, na rozdíl od zemí jako Kolumbie nebo Brazílie, které jsou na nápor migrantů více méně připraveny, infrastruktura ostrovů není schopná takové množství lidí dlouhodobě vydržet. Ostrovní vlády se proto snaží příchozí Venezuelany deportovat zpátky.

S přílivem uprchlíků roste i vlna xenofobie, jednu takovou zažili Venezuelci v uprchlickém táboře v Brazílii, kam v září vtrhl rozzuřený dav Brazilců a naprosto ho zničil. V Karibiku zatím k ničemu podobnému nedošlo.

Curaçao na Venezuelce pohlíží jako na ekonomické migranty. Nemají tam skoro žádnou šanci sehnat zaměstnání, alespoň ne legálně. Mnoho Venezuelanek proti skončí na ulici jako prostitutky. „Problém je, že tihle lidé nejsou ekonomičtí uprchlíci, potřebují okamžitou humanitární pomoc,“ prohlásil Geoff Ramsey, odborník zabývající se vývojem situace ve Venezuele.

Venezuelané se bojí deportace

Loni bylo z Curaçaa vyhoštěno 1203 Venezeulanů, ti si dokonce museli zaplatit za letenky ze země. Přestože je ostrov součástí Nizozemska nespadá pod Evropskou úmluvu o lidských právech, která zakazuje deportovat uprchlíky do zemí, kde jim hrozí nebezpečí.

Kvůli hrozbě deportace se Venezuelané zdráhají oficiálně zažádat o azyl. Hernán Murillo, bývalý zaměstnanec venezuelského ministerstva vnitra, žije na Curaçau už dva roky. „Na úřadech jsem ještě nebyl, policisté by mě zatkli a poslali zpátky. Pracuju na černo jako dělník, někdy pomáhám v pekárnách, peníze posílám domů rodině,“ sdělil novinářům Guardianu.

Venezuelané prchají před ekonomickou krizí a režimem prezidenta Madura. Ze země jich odešly už 3 miliony, nejvíce jich proudí do sousedních zemí, 100 tisíc z nich je v Karibiku. Venezuelané prchají před ekonomickou krizí a režimem prezidenta Madura. Ze země jich odešly už 3 miliony, nejvíce jich proudí do sousedních zemí, 100 tisíc z nich je v Karibiku. | Reuters

Cely a nehumánní zacházení

Mluvčí humanitární organizace Venex Mary Anne Goiriová potvrdila, že strach uprchlíků je skutečný. Zatčení Venezuelané jsou umístěni do cel v detenčních centrech. Podle Goiriové je místní úřady zadržují až do deportace. „Drží je v nehumánních podmínkách a chovají se k nim jako ke zločincům,“ dodala Goiriová.

„Žijeme v bezvýchodné situaci, ostrovy nám neposkytnou azyl ani jinou legální pomoc. Doma ale nepřežijeme, jinou možnost nemáme,“ prohlásil Carlos González, který býval investigativním žurnalistou. V současnosti žije na Trinidadu a Tobagu. „Přišel jsem sem ze země, která nám upírala základní lidská práva, moje situace se skoro nezměnila,“ řekl Guardianu.

Maduro odmítá pomoc ze zahraničí

Situace ve Venezuele se nijak nelepší. Autoritářský prezident Maduro navíc popírá migrační statistiky a brání se humanitární pomoci z většiny zemí, kromě například Indie, s tím, že země regionu a USA se snaží o zahraniční intervenci a svržení jeho režimu. Maduro, který je prezidentem od roku 2013, se u moci drží potlačováním opozice. Ta přitom měla od ledna 2016 většinu v parlamentu, jehož fungování ale Maduro s pomocí ústavního soudu zablokoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi