Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Potrat, umělé oplodnění i znechucení Trumpem. Obamová si v nové knize nebere servítky

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. listopadu 2018
20:30

Bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová (54) se ve svém životopise dotýká mnoha témat. Otevřeně píše o problémech v manželství, o umělém oplodnění a zcela napřímo popsala své znechucení nad zvolením Donalda Trumpa, informoval deník The Mirror.

Prapravnučka úspěšného boxera Jima Robinsona a manželka exprezidenta Baracka Obamy odhalila bolestná tajemství svého, na první pohled úspěšného života. V životopise Becoming popisuje hlavně 8 let, které po boku svého manžela strávila v Bílém domě. Podstatnou část biografie věnuje svým dvěma dcerám Malii (20) a Sashe (17). Rozepsala se také o svém manželství.

Bývalá první dáma Michelle Obamová zahájila tour, na které představuje svůj životopis Becoming. Bývalá první dáma Michelle Obamová zahájila tour, na které představuje svůj životopis Becoming. | Reuters

Rasismus ji pronásleduje od dětství

Obamová také vzpomíná na své dětství, bývalá první dáma pochází z milující rodiny, během svého života se ale mnohokrát setkala s rasismem. „Pamatuji si, jak policisté zatkli mého bratra Craiga. Nevěřili, že kolo, na kterém jezdí, je jeho. Byl to dárek od rodičů, strážníci to ale odmítali přijmout,“ vypráví v knize.

Nebylo to naposledy, kdy barva její kůže hrála podstatnou roli. „Moje spolubydlící na koleji na Princetonu se kvůli tomu odstěhovala,“ uvedla Obamová. Matka této dívky dokonce na univerzitě zahájila kampaň, aby běloši a černoši žili a studovali odděleně. „Tehdy jsem o tom nevěděla, dozvěděla jsem se to mnohem později, za což jsem ráda,“ přiznala.

Jednorožec Obama

Svého manžela poznala na počátku své právnické kariéry ve firmě Sidley Austin v roce 1989. „Byl to jeho první den v práci a měl desetiminutové zpoždění,“ popsala jejich setkání. Stali se z nich přátelé. „Jednou po obědě mi řekl: Myslím, že bychom měli zajít na rande. A bylo to,“ píše Obamová, v knize dodává, že jejich první polibek ji zbavil veškerých pochybností.

„Pro mě byl Barack jako jednorožec – muž tak nevšedních kvalit, až se zdál být nereálný,“ v životopisu několikrát zmiňuje, že Obama jí byl vždy oporou. Odhalila také, že si prošla potratem a umělým oplodněním. Popisuje, jak si musela doma píchat injekce.

Barack Obama si bere Michelle Barack Obama si bere Michelle | Profimedia.cz

Jehla do stehna - strasti a radosti umělého oplodnění

„Najednou jste v koupelně a hledáte odvahu zabořit si jehlu do stehna,“ uvedla otevřeně. „Stálo to za to. Odměnou nám byl zvuk rychle bijícího srdce, který zachytil ultrazvuk,“ vzpomíná s úsměvem Obamová.

Zároveň také píše o tom, že ani její manželství není perfektní. V roce 2002 Obamovi docházeli do manželské poradny. „Pořád jsme se milovali, to nebyl problém. Oba jsme ale byli frustrovaní, jakoby se v našem vztahu vytvořil uzel a my jsme nebyli schopni ho rozvázat,“ uvádí bývalá první dáma.

Obamovi v manželské poradně

„Barackovi se do poradny moc nechtělo, je zvyklý všechny problémy řešit sám. Nakonec svolil a po pár sezeních se všechno urovnalo,“ vysvětlila. Život Obamových se naprosto změnil 4. listopadu 2008. „Dívali jsme se na televizi, čekali jsme, až oznámí, kdo vyhrál volby. Když zaznělo Barackovo jméno, všichni jsme vyskočili a radovali se,“ píše ve své knize.

Při vyhlašování výsledků v roce 2016 však Obamovou radost opustila. Jméno Obamova nástupce v jejích ústech zanechává hořkou pachuť a znechucení. „Donald Trump je muž, který šikanuje a ponižuje druhé. Podle Obamové nectí památku válečných zajatců a jeho poznámky na účet menšin označila za rasistické. Neuvěřitelně ji také pobouřila nahrávka z roku 2005 zveřejněná v roce 2016, na které se Trump vychloubá svým odpudivým chování k ženám.

Trump - šikanátor a konspirátor 

Co Obamová nemůže Trumpovi zapomenout, je také to, že aktivně zpochybňoval místo narození jejího manžela. Podle této konspirační teorie se Obama narodil v Keni. „Donald Trump svými hlasitými a bezohlednými narážkami ohrozil bezpečnost mé rodiny. A to mu nikdy neodpustím,“ napsala v memoárech Obamová.

Grandiózní faux pas s královnou

V knize se také vyjádřila k jejímu objetí s královnou Alžbětou II., které v roce 2009 šokovalo svět. „Barack má pro královnu slabost, připomíná mu jeho babičku Toot. O tom objetí se do teď píše jako o grandiózním faux pas. Víte, s královnou jsme probíraly, jak nepohodlné máme boty. Objaly jsme se, abychom si trochu ulevily,“ popisuje Obamová.

Královna Alžběta II. zachovala chladnou hlavu a vzala Michelle na oplátku okolo pasu. Královna Alžběta II. zachovala chladnou hlavu a vzala Michelle na oplátku okolo pasu. | Profimedia

Vrátila se také k první noci v Bílém domě. „Popravdě jsem se cítila trochu osaměle. Všude byli cizí lidé a zavřené dveře.“ Jako první dáma zažila rovněž mnoho těžkých okamžiků. „Pamatuju si, když mě Barack zavolal do Západního křídla, říkal, že mě potřebuje,“ vzpomíná bývalá první dáma. Podle ní zněl zoufale. Nikdy předtím ji ještě takhle k sobě nepovolal.

Opora v těžkých chvílích

„Bylo 14. prosince 2012 krátce po masakru na základní škole Sandy Hook, kde bylo zastřeleno 20 dětí a 6 učitelů, Barackem to naprosto otřáslo a potřeboval mou podporu. Oba jsme byli zděšení,“ uvedla Obamová.  V epilogu biografie dodala, že nehodlá kandidovat na prezidenta.

diskutujici ( 14. listopadu 2018 06:21 )

Znechucena z Trumpa? Tak to jenom znamena, ze Trump je clovek na svem miste

rauby ( 14. listopadu 2018 04:52 )

Jednorožec, který na co sáhl to zk..vil.

mak ( 13. listopadu 2018 22:45 )

Dost bylo znechucenejch, když byl zvolenej Barrack. Trochu sebekritiky by to chtelo... 🙄🙄

Zobrazit celou diskusi