Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bouře v dovolenkovém ráji vyplavila kanalizaci. Lidé na Ibize se brodí splašky

Autor: Mii - 
1. listopadu 2018
17:30

Hodně nepříjemnou situaci zažívají lidé v oblíbené turistické destinaci Ibize. Ostrov nemá vyspělý kanalizační systém a při poslední bouři na to doplatil. Voda kanalizaci zcela vyplavila a ulice zaplavily splašky, mrtvé krysy, použité hygienické potřeby a další odpad, který se jinak pod skrývá zemí, píší španělská média.

Když na Ibize hodně prší, lidé to cítí. Doslova. Z kanalizace se totiž začne valit nepříjemný pach a mnohdy i něco víc. Nejhorší scénář nastal v dovolenkovém ráji i tento týden. Po silných deštích, které způsobily problémy v celé zemi, se místní kanalizace vyplavila a ulicemi tekly splašky.

Nejhorší situace nastala ve správním městě Ibiza, v ulicích Wallis a Isidoro Macabich. Proud splašek se valí i ulicí vedoucí k místnímu soudu.

Místní kritizují zastaralou kanalizaci

Podle místní není problém, že by déšť byl výjimečně intenzivní. Za vše podle nich může zastaralý a ne zcela funkční kanalizační systém, kdy sanitační síť nezvládá odpad z toalet a když silně prší, voda nemá kam odtéct, s odpadem se smíchá a mnohdy vyteče na povrch. Půda na Ibize také není moc propustná, což problém ještě zhoršuje.

„Kanalizační sítě jsou nejvíce zanedbávanými infrastrukturami celého městského vodního cyklu,“ komentovala situaci pro web Cadanaser občanská skupina Aliance pro vodu. Podle kritiků je třeba začít problém intenzivně řešit a nenadávat jen párkrát do roka, když hodně prší. Jako hlavní bod vnímá organizace vybudování separátní sítě pro odpadní vody a dešťovou vodu, jinak nikdy nedojde ke zlepšení.

Vydatné deště způsobily minulý týden problémy i v jiných částech Španělska. Na pevninské části země muselo být několik letů odkloněno do jiných destinací, dva tisíce turistů přišlo navíc na ostrově Menorca o elektřinu.

Vydatné deště pustošily začátkem října i nedaleký ostrov Mallorca:

Zobrazit celou diskusi