Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Itálii sužuje nečas: Benátky jsou pod vodou, lidé umírají pod spadlými stromy

Autor: ČTK, nkov - 
29. října 2018
18:45

Itálii v pondělí sužuje silný vítr a déšť. Spadlý strom ve Frosinone v centrální části země zabil dva lidi v automobilu. Benátky se potýkají s rekordním množstvím vody a kvůli vichru byly uzavřeny pro turisty vykopávky v Pompejích. Agentura ANSA píše, že se špatným počasím bojuje celý Apeninský poloostrov.

V Benátkách voda odpoledne vystoupla do výšky 156 centimetrů a zaplaveno je 75 procent města. Je to pošesté v moderní historii, kdy voda ve městě přesáhla 150centimentrovou hranici – poprvé to bylo v roce 1951, naposledy roku 2008. Rekordní byl rok 1966, kdy Benátky měly vodu ve výšce 194 centimetrů. Hladina vody se v Benátkách zvyšuje, když do nich silný vítr tlačí vodu z laguny, avšak současná situace je mimořádná.

Velké vodě neunikli ani maratonci

V pondělí už není bezpečné používat dřevěné lávky, jež mají umožnit chodcům pohybovat se po městě suchou nohou. Nedá se dostat na náměstí svatého Marka a mnohé turisty bylo vidět v okolních ulicích s dětmi na ramenou. Byla zastavena služba plovoucích taxi. Už v neděli bylo nutné kvůli vysoké vodě změnit trasu maratonu, ale i tak závodníci část běželi vodou.

Pohotovost byla vyhlášena kromě Benátek v několika dalších severních oblastech – v Ligurii, Lombardii, Tridentu ve Furlansku a rovněž ve středoitalském Abruzzu a na Sicílii. V Benátkách, ale také v Římě nebo Janově zůstaly zavřené školy.

Na severovýchodě vítr v nárazech dosahoval rychlosti 100 kilometrů v hodině a očekává se, že na horách večer bude mít rychlost 150 kilometrů v hodině. Za několik dní naprší tolik vody, jež odpovídá hodnotám za několika měsíců. V Benátsku od soboty napršelo přes 400 milimetrů a podle předpovědí má déšť pokračovat.

Problémy jsou od Benátek po Řím

„Jsme znepokojeni, protože se to podobá situaci, jakou Benátky zažily v době silných záplav v roce 1966 a 2010, ba je to i horší. Půda je už nasycená vodou a řeky stoupají,“ řekl šéf kraje Benátsko Luca Zaia.

Na mnoha místech museli zasahovat hasiči, v Římě jednoho zranil strom. V neděli spadl do moře jachtař. Jeho loď vítr přinesl břehu, ale po muži se stále pátrá.

V Lombardii stejně jako v jižním Tyrolsku napadl sníh a v hotelích v průsmyku Stelvio uvízlo 180 turistů. V oblasti jsou kvůli sněhu uzavřené četné silnice.

Video  Sever Itálie zasypal sníh.  - Twitter/severe-weather EU
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi