Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zneužívání žen je v KLDR „denní chleba“. Úředníci i policisté chtějí sex místo úplatků

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2018
07:01

Představitelé moci severokorejského státu – policisté, vězeňští dozorci a státními úředníci – se na ženách běžně a beztrestně dopouštějí sexuálního násilí. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW). Organizace zprávu založila na rozhovorech se šesti desítkami Severokorejek, které z izolované komunistické země utekly. Nechtěný sexuální kontakt a násilí ženy označily „za natolik běžné, že je lidé považují za součást každodenního života“.

HRW uznala, že pracovala s příliš úzkým vzorkem. Dotazované ženy nicméně podaly svědectví o sexuálním zneužívání, které je natolik běžné, že mnoho ze zpovídaných žen nerozumělo tomu, že vynucený sex by neměl být každodenním jevem, uvedl jeden z vyšetřovatelů.

„Tento problém vládu neohrožuje,“ řekl agentuře Reuters výkonný ředitel HRW Kenneth Roth. „A z toho důvodu je obzvlášť děsivé, že vláda nedělá nic, aby sexuálnímu zneužívání ze strany představitelů státní moci zabránila,“ dodává. Roth dále připomíná změny, které s sebou po celém světě přineslo hnutí #MeToo. Severokorejská vláda ovšem podle něj navzdory ekonomickým reformám a vůli zemi modernizovat ve věci sexuálního násilí nečiní nic.

Úředníci i policisté sex vymáhají

Ženy, s nimiž HRW vedla rozhovory, vypověděly, že sexuálního zneužívání a znásilňování se dopouštějí policisté, dozorci ve vězeních, a dokonce i úředníci, kteří dohlížejí na rostoucí soukromý trh – ti prý vymáhají úplatky ve formě sexuálních úsluh.

„Paradoxně je ohroženo mnoho žen, které hrají důležitou roli v uvolňování ekonomiky, o němž severokorejský vůdce Kim Čong-un tvrdí, že mu na něm záleží,“ zdůrazňuje Roth.

Zatímco Soul a Washington se pokoušejí se Severní Koreou upevnit diplomatické vztahy, organizace hájící lidská práva a skupiny severokorejských přeběhlíků v Jižní Koreji tvrdí, že se jim nedaří sehnat peníze, musí snižovat počet pracovních míst, omezovat své programy a je na ně vyvíjen tlak, aby Pchjongjang nekritizovaly.

Vyšetřovatelé OSN upozorňují na to, že v Severní Koreji lidé hladoví, jsou vězněni z politických důvodů a popravováni. Vyšetřovatelé jsou toho názoru, že šéfové bezpečnosti, ba možná i Kim, by měli stanout před mezinárodním soudem, připomněla agentura Reuters. Z politických důvodů je v KLDR vězněno 80 000 až 120 000 lidí, uvedla minulý rok OSN.

gabreta ( 1. listopadu 2018 12:03 )

No to je v ozbrojených složkách novinka!! To probíhá v armádách celýho světa ale o KLDR se píše!!

sores ( 1. listopadu 2018 10:29 )

Tak nevím, jsou ti mužský lidi s IQ nebo zvířecí samci?!

dragomira ( 1. listopadu 2018 08:50 )

Ženský mají odjakživa místo khundy prázdnou peněženku.. vytahanou starou kůži,jak krocan hudrovadlo fuj.

Jarabak ( 1. listopadu 2018 08:05 )

No, jak vidíte, dotyčným komunistkám to nijak nevadí, přijde jim to normální. Taťána brzogregor rohatá by možná nesouhlasila, ale je mi úplně jasné, že místní komunistky těm z KLDR tiše závidějí Co by za to daly, kdyby "musely" podržet každému policajtovi nebo úředníkovi a vydělat si tak pytel brambor. To byl život za komačů, co? Dneska už se ani nedá zahejbat pro prospěch, aniž by vás neoznačili za šlapku. Hrozná doba. Zlatý komunisti.

Zobrazit celou diskusi