Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojáci cestou na cvičení NATO vypili všechno pivo. Reykjavík je na suchu

Autor: dj, Darina Jíchová, ČTK, ČTK - 
29. října 2018
18:35

Část amerických vojáků mířících na cvičení členských zemí NATO Trident Juncture 2018 si udělala zastávku na Islandu. Vojáci tam nejdřív podstoupili náročný výcvik v mrazivém počasí. Do hlavního města Reykjavík pak o víkendu zavítalo přes sedm tisíc Američanů, kterým se podařila překvapivá věc: v barech a hospodách zvládli vypít veškeré pivo, uvedl deník Daily Mail. Cvičení začalo minulý týden v Norsku.

O víkendu dorazilo do Reykjavíku zhruba sedm tisíc vojáků, kteří před zahájením akce NATO na ostrově asi týden cvičili. Cena piva se v islandských barech a hospodách pohybuje v přepočtu mezi 182 až 273 korunami. Což zřejmě vojáky potěšilo, například v New Yorku za nápoj zaplatí nejméně 205 korun. Američané podle překvapených Islanďanů nebyli vybíraví, vypili pivo z malých i velkých pivovarů.

Majitelé pivovarů: Tohle jsme nezažili

„Vypité“ bary situaci řešily za pochodu. Jejich zaměstnanci se vydali do podniků, které „nepodlehly“ žízni vojáků, a pivo od nich odkoupili. Pomohl jim také pivovar Ölgerðin a jeho rozvážková služba. Majitelé reykjavických podniků dodali, že něco podobného nikdy nezažili. 

Vojenské cvičení NATO oficiálně odstartovalo ve čtvrtek 25. října v Norsku. Jedná se o největší akci od dob studené války, které potrvá až do 7. listopadu. Manévrů se celkem účastní 50 tisíc vojáků z 29 členských států, včetně jednotek z České republiky. Zapojeno je 65 lodí, 250 letadel a 10 tisíc aut.

Američtí vojáci se připojili k manévrům Trident Juncture, kde i přes opakovanou kritiku prezidenta Donalda Trumpa na NATO kvůli údajně nízkým výdajům na obranu mají největší zastoupení. Američané tvoří kontingentem o síle více než 14 tisíc vojáků. Akce spojenců je odpovědí na obrovské cvičení, které v září pořádalo Rusko.

Zobrazit celou diskusi