Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Katastrofa letadla se 189 lidmi na palubě: Pád do moře zřejmě nikdo nepřežil

Autor: ČTK, kal - 
29. října 2018
09:00

Letadlo indonéské společnosti Lion Air z Jakarty na Sumatru v pondělí krátce po startu havarovalo a zřítilo se do moře u ostrova Jáva. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na záchranáře. Na palubě pohřešovaného letadla se podle nich nacházelo 189 lidí, cestujících a členů posádky. Spojení s letadlem typu Boeing 737 MAX 8 se přerušilo 13 minut po startu. Podle nejnovějších zpráv katastrofu zřejmě nikdo nepřežil, uvedl indonéský úřad pro pátrací a záchrannné operace.

Záchranáři zjistili, kde se letoun zřítil. Počet obětí se ještě zjišťuje, uvedla agentura TASS s odvoláním na indonéská média. Moře pročesávají desítky záchranářských lodí i potápěči, kteří pátrají po možných přeživších a černé skřínce. Na místě zasahuje asi 300 záchranářů. Domnívají se, že nehodu nikdo nepřežil.

Záchranáři ani po několika hodinách pátrání nemají žádné důkazy o možných přeživších. Nalezeny byly naopak první oběti, sdělil úřad pro pátrací a záchranné operace. Z moře byly dále vytaženy kusy letadla a osobní věci jako peněženky, doklady, sluchátka nebo mobily.

Záchranáři dál pátrají po možných přeživších. Zatím objevili kusy zříceného letadla, osobní věci cestujících a první oběti. Záchranáři dál pátrají po možných přeživších. Zatím objevili kusy zříceného letadla, osobní věci cestujících a první oběti. | Reuters

Úřady: Nehodu zřejmě nikdo nepřežil

„Dosud nevíme, zda někdo přežil,“ řekl novinářům šéf záchranářů. Podle něj bylo na palubě mezi cestujícími nejméně 23 vládních úředníků. Podle agentury AP šlo o zaměstnance ministerstva financí, kteří se vraceli ze schůzky na ministerstvu v Jakartě. 

„Letadlo přepravovalo 178 dospělých cestujících, jedno dítě a dvě miminka, jakož i dva piloty a šest členů palubního personálu. Letoun žádal o návrat na letiště, než definitivně zmizel z radarů,“ uvedl Sindu Rahayu, který má na ministerstvu dopravy na starosti civilní letectví. Podle letištních záznamů mělo letadlo problém už dvě minuty po startu.

Záchranáři pátrají po přeživších:

 

Šéf aerolinek: Teď nemůžeme nic říct

„V tuto chvíli nemůžeme poskytnout žádné vyjádření. Snažíme se shromáždit všechny informace a údaje,“ řekl šéf aerolinek Edward Sirait. Podle Siraita měl stroj při předchozím letu „technický problém“. Sirait nicméně ujistil, že závada byla zcela odstraněna. Nespecifikoval ale, oč konkrétně šlo.

Ředitel aerolinek rovněž uvedl, že jeho společnost provozuje celkem 11 letadel stejného typu a ostatní letadla stejný technický problém neměla. Proto firma neplánuje, že by zbytek flotily těchto boeingů odstavila.

Příčina nehody není jasná

Příčina nehody zatím není jasná. Počasí bylo příznivé a pilot i kopilot byli zkušení - jeden měl nalétáno 6000 a druhý 5000 hodin. Zřícený letoun získala společnost Lion Air letos v srpnu a nalétáno měl asi 800 hodin.

Lion Air jsou jednou z nejmladších a největších leteckých společností Indonésie, denně vypravují desítky letů, domácích i mezinárodních. Soukromá společnost byla založena v roce 1999 a od té doby měla do neděle jen jednu nehodu se smrtelnými oběťmi. V 2004 zemřelo při přistávání jejího letadla ve městě Surakarta 25 lidí ze 163 osob na palubě.

Americká firma Boeing uvedla na Twitteru, že situaci pozorně sleduje.

jasnovidec01 ( 29. října 2018 12:48 )

Demente....škoda.

lunatic ( 29. října 2018 12:46 )

Tady ale nejde o mě-já jsem na palubě evidentně chyběl ... a proto byl konec takový,jaký byl

jasnovidec01 ( 29. října 2018 11:17 )

lunatic: zalez do nory a jdi si šlehnout,ty jsi ale HOVADO.škoda že jsi tam neseděl ty,nikdo by tě nepostrádal debile.

petrw ( 29. října 2018 10:25 )

na tom není nci k nepochopeni...byly to deti

lunatic ( 29. října 2018 08:33 )

Nevím,proč jsou v nadpisu článku speciálně zmíněna ta miminka? Jakoby šlo o nadlidi;fakticky vzato by z nich i mohli vyrůst např.masoví vrazi,ne? Pokud to však autor mínil jako výtku,že mohli zaujmout místo za kniplem a situaci tak obrátit žádoucím směrem,,no tak to zcela chápu

Zobrazit celou diskusi