Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Střelec zabil v synagoze 11 lidí, hodinu před tím napsal mrazivý vzkaz. Trump chce trest smrti

Autor: všm, ČTK - 
28. října 2018
08:40

Při sobotní střelbě v synagoze v Pittsburghu v americkém státě Pensylvánie zemřelo 11 lidí. Informoval o tom šéf bezpečnostního odboru místního úřadu, podle něhož bylo dalších šest lidí včetně čtyř zasahujících policistů zraněno. Pachatelem je antisemita Robert Bowers (46), kterého obvinila federální prokuratura z 29 trestných činů včetně násilí a porušení zákonů o střelných zbraních a občanských právech. Před tím zákon údajně nikdy neporušil.

Představitelé Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) uvedli, že střelec zaútočil na lidi shromážděné k bohoslužbě kvůli jejich židovské víře. Policie střelbu vyšetřuje jako zločin z nenávisti. „Všichni tihle židé musí chcípnout!" křičel podle svědků vrah chvíli před útokem. 

Muž začal pálit i po prvních policistech, kteří dorazili po zavolání na tísňovou linku, a čtyři zranil. Útočníka pak zasáhla kulka, načež se vzdal.

Mezi šesti zraněnými přeživšími útoku je i kaplan při Pittsburghské univerzitě Daniel Leger. Jeho bratr řekl listu Pittsburgh Post-Gazette, že zraněný byl v po operaci v pensylvánském Oaklandu v kritickém stavu a možná bude nutná další operace.

Právě Daniel Leger, který je otcem dvou dětí, měl v sobotu ráno vést v synagoze bohoslužbu.

Kdo vraždil?

Oběti sobotní střelby v synagoze v Pittsburghu jsou lidé od 54 do 97 let. Palba trvala podle policie 20 minut. 

„Bylo vypáleno mnoho střel, nábojnice byly všude,“ řekl na tiskové konferenci vyšetřovatel Karl Williams. 

Je to jeden z nejhorších zločinů, jaký jsem viděl. Je to velmi zlé,“ popsal novinářům místo krveprolití viditelně otřesený šéf bezpečnostního odboru pittsburského úřadu Wendell Hissrich.

Střelcem je podle něho šestačtyřicetiletý Robert Bowers, který byl se zraněním převezen do nemocnice. Podle médií na internetu šířil antisemitské příspěvky. Publikoval rovněž fotografie zbraní, které vlastnil.

Hodinu před útokem napsal muž na sociální sítě: „Hebrejská imigrační služba do země přivádí vetřelce, kteří vraždí naše lidi. Nemůžu jen tak sedět a sledovat, jak jsou moji lidé masakrování. Jdu na to.

Obvinění vznesená vůči střelci zahrnují 11 bodů souvisejících s násilím vůči věřícím s následkem smrti. Dalších 11 bodů se vztahuje k použití střelné zbraně s cílem úmyslného zabití, oznámila kancelář federálního ministerstva spravedlnosti v západní Pensylvánii.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) případ šetří jako zločin z nenávisti. Vyšetřovatel Bob Jones z FBI řekl, že oběti byly nalezeny na třech místech uvnitř synagogy. „Nevíme, proč si střelec vybral právě tuto synagogu," sdělil Jones.

Prokurátor Scott Brady řekl, že zatím nic nenaznačuje, že měl Bowers komplice.

Nejhorší útok na židy v americké historii

Střelbu nepřežilo 11 lidí a šest lidí je zraněno. Mezi oběťmi je osm mužů a tři ženy. Williams řekl, že dva z mrtvých byli bratři a dva manželé.

Peduto prohlásil, že by USA měly promyslet, jak zabránit tomu, aby si potenciální pachatelé rasistických zločinů mohli obstarat zbraně. "Slyšel jsem prezidenta (Donalda Trumpa) říci, že by bylo třeba ozbrojit stráže v našich synagogách. Měli bychom ale místo toho řešit, jak zbraně, jež jsou společným jmenovatelem všech případů střelby v Americe, vzít z rukou těch, kteří chtějí projevit svou rasistickou nenávist zabíjením,“ řekl Peduto.

Židovská nevládní organizace Liga proti hanobení (ADL) oznámila, že sobotní střelba byla zřejmě nejhorším útokem na židovskou komunitu v dějinách USA.

Nejstarší obětí je Rose Mallingerová, jíž bylo 97 let. O život přišel rovněž osmaosmdesátiletý Melvin Wax, označovaný za klíčovou osobu kongregace.

Dějištěm krveprolití se stala synagoga The Tree of Life (Strom života), která stojí v pittsburské čtvrti Squirrel Hill. Synagoga je podle jejích webových stránek konzervativní židovská kongregace. Stojí v tradičně židovské části města. 

Trump: Chci víc trestů smrti

Prezident Donald Trump označil zločin za „sprostou masovou vraždu" a prohlásil, že antisemitismus je třeba rázně odsoudit. Odpovědí na zločiny podobné tomu z Pittsburghu by podle něho mělo být častější používání trestu smrti. „Pokud tohle někdo udělá, měl by dostat trest smrti," odpověděl prezident na otázku, jak zabránit dalším případům hromadné střelby. 

Na dotaz, zda nezpřísnit benevolentní zákony o držení zbraní, v nichž vidí kritici hlavní příčinu častých masových krveprolití ve Spojených státech, odpověděl prezident vyhýbavě. Synagogy či kostely by podle něho spíše měly zvážit, zda nemít uvnitř během bohoslužeb ozbrojenou stráž, což by podle Trumpa mohlo snížit počet obětí.

V sobotu večer nařídil stažení vlajek na veřejných budovách, na armádních a námořních základnách i na válečných lodích na půl žerdi, a to až do 31. října.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že je masakrem v synagoze "zdrcen a zděšen". "Celý izraelský lid truchlí s rodinami mrtvých. Stojíme po boku židovské komunity v Pittsburghu, stojíme po boku Američanů tváří v tvář této strašlivé antisemitské brutalitě," prohlásil Netanjahu.