Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stáhl oblečení z mrtvoly? Po vraždě novináře se objevil jeho dvojník

Autor: Mii - 
22. října 2018
15:01

Další skutečnost se objevila v případu zavražděného saúdského opozičního novináře Džamala Chášukdžího. Záběry z bezpečnostní kamery odhalily, že v den, kdy novinář zmizel, ze saúdského konzulátu v Istanbulu vyšel muž, který byl oblečen do jeho šatů a měl falešné vousy. Jediné, co u „dvojníka“ nesedí, jsou boty. Novinář měl obuté mokasíny, agent si obul tenisky. Právě konzulát je místo, kde byl Chášukdží naposledy spatřen. Informuje o tom Daily Mail.

Podle americké televize CNN, která mluvila s tureckým vyšetřovatelem, je zachycený muž Mustafa al-Madini, pracovník saúdských tajných služeb. Patří mezi 15člennou skupinu lidí, kteří jsou podezřelí z vraždy novináře Chášukdžího.

Porovnání skutečného Džamala Chášukdžího (vlevo) a súdského agenta v jeho oblečení (vpravo) Porovnání skutečného Džamala Chášukdžího (vlevo) a súdského agenta v jeho oblečení (vpravo) | CNN

Záznam měl vzniknout jen několik hodin poté, co novinář na půdu konzulátu vstoupil. Ve stejném oblečení, tedy Chášukdžího, se agent poté objevil v Modré mešitě v Istanbulu. Turecko tvrdí, že saúdský tým novináře v konzulátu napadl, zavraždil a rozsekal.

Podle CNN vyšel saúdský agent společně s komplicem z konzulátu zadním vchodem. Měl při tom stejné sako, triko a kalhoty jako Chášukdží. Turečtí vyšetřovatelé tvrdí, že právě tento muž byl do Istanbulu poslán s cílem zneškodnit novináře. Jakmile dorazil do mešity, šel na toaletu, převlékl se a odešel.

Tělo svlékli a smotali do koberce

Zpráva přichází několik dní poté, co Saúdská Arábie přiznala, že k vraždě novináře došlo. Dlouho před tím tvrdila, že Chášukdží z konzulátu odešel bez zranění. Nyní si Rijád myslí, že zemřel po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Kde se jeho tělo nachází, saúdští vyšetřovatelé podle svých vyjádření neví, ale dělají vše proto, aby jej našli a viníky potrestali.

To ale odporuje vyjádření jiného saúdského vyšetřovatele, který si přál zůstat v anonymitě a podle kterého novináře zavraždila skupina 15 Saúdů, kteří jej napadli, zdrogovali a následně zardousili. Na tuto událost má navazovat čin Madiniho, který si měl z mrtvoly vzít její oblečení, brýle a Apple Watch a vytvořit iluzi, že novinář z konzulátu odešel v pořádku.

Zbytek týmu měl tělo smotat do koberce, odvézt pryč ve vozidle konzulátu a předat místnímu kontaktu, který se ho měl zbavit. Forenzní expert Saláh Tubajdží se pak měl na místě činu snažit odstranit veškeré důkazy, tvrdí vyšetřovatel.

Říká také, že vyhledání Chášukdžího nemělo za prvotní cíl jeho vraždu. Skupina útočníků vyslaná saúdskou vládou měla přesvědčit novináře, který se před rokem odstěhoval do Washingtonu, aby se vrátil do své vlasti. Báli se totiž, že by ho mohli „naverbovat“ nepřátelé Saúdské Arábie. Nakonec se ale vyjednávání zvrtlo a tým se uchýlil k fyzickému násilí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 22. října 2018 17:19 )

Co je to prosím SSSR?

Zobrazit celou diskusi