Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Itálie přitvrdila: Salvini vyslal na hranice hlídky. Brání převozu migrantů z Francie

Autor: ČTK - 
20. října 2018
20:55

Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini po dalším převozu migrantů v automobilu francouzského četnictva přes hranici a jejich vysazení na italském území oznámil, že rozmístí na hranici s Francií italské policisty. „Hlídkové vozy byly vyslány do Claviere, aby tam kontrolovaly a chránily hranici,“ citovala agentura APA Salviniho dnešní oznámení na jeho twitterovém účtu.

„Xté zneužití francouzských úřadů, které těží i z dobré vůle naší policie, bude mít důsledky,“ zdůraznil šéf protiimigrační strany Liga.

Salvini zveřejnil na svém Facebooku video, zachycující auto francouzského četnictva v italském pohraničním středisku Claviere. Z auta vystupují tři migranti. Prefektura francouzského departementu Hautes-Alpes to označila za „normální postup“ dohodnutý mezi francouzskou a italskou policií. Poukázala kromě toho na to, že odpovídá evropskému právu. Salvini to ale rázně popřel.

Tvrdý postoj vůči migrantům

„Časy se změnily,“ varoval Salvini. Řím prý nebude trpět, aby „cizinci zadržení na francouzském území byli přiváženi do Itálie, aniž by naše bezpečnostní síly mohly prověřit jejich identitu.“

Nová italská vládní koalice Hnutí pěti hvězd a Ligy nastavila vlivem Salviniho od počátku mandátu tvrdou linii migrační politiky. Italové například zavřeli přístavy lodím neziskových organizací, Salvini prosadil přísný dekret o migraci a naposledy jeho ministerstvo zarazilo imigrační program kalábrijského města Riace, které bylo dáváno za vzor integrace.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině