Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Italové vyklidili romský tábor se 400 lidmi. Evropskému soudu navzdory

Autor: jer, ČTK - 
27. července 2018
21:27

Italská policie vyklidila ve čtvrtek na severním předměstí metropole Říma tábor, který obývalo téměř 400 Romů. Stalo se tak navzdory tomu, že Evropský soud pro lidská práva tento týden Itálii vyzval, aby akci pozdržela a předložila plán na přestěhování obyvatel tábora, napsala agentura AP. Podle italského ministra vnitra Mattea Salviniho chystají úřady podobné kroky i proti dalším romským osadám, které existují na okrajích velkých italských měst.

„V Itálii žije 150 000 Romů. Problém představuje 30 000 z nich, kteří trvají na tom, že budou žít v táborech na hranici legality či zcela nelegálně,“ napsal v pátek na Twitteru Salvini, který vede protiimigrační stranu Liga.

Římská starostka Virginia Raggiová sdělila, že tábor, zřízený na místě původního turistického kempu, byl uzavřen z hygienických důvodů. Podle ní představoval riziko pro veřejné zdraví. Jak uvedla agentura AP, do některých částí tábora nebyla rozvedena elektřina ani pitná voda.

Raggiová rovněž konstatovala, že opatření má poskytnout větší ochranu Romům, především pak nezletilým, z nichž někteří nechodí do školy. „Je nepřijatelné, abychom financovali místa jako toto, která vytvářejí ghetta, a kde nejsou chráněna práva dětí, žen a mužů,“ napsala Raggiová na Facebooku.

Někteří obyvatelé si stěžovali, že policisté použili při vyklízení tábora sílu. Mluvili o bití a zásazích pepřovým sprejem. Policie to ale popřela a uvedla, že celou akci natáčela na video.

Kam se Romové z tábora přestěhují, není jasné. Mluvčí římské radnice Gennaro Barbieri prohlásil, že jen asi stovka přijala v předchozích několika letech nabídku vlády k přesídlení do vládních přijímacích center a dalších 43 obyvatel tábora se k nim ve čtvrtek přidalo. Raggiová dodala, že někteří z obyvatel, kteří nemají italské občanství, se v uplynulých měsících vrátili do rodného Rumunska.

Zatímco mnoho příslušníků početné romské komunity v Itálii má italskou státní příslušnost, řada obyvatel tábora byla z Rumunska, Kosova, Bosny a Srbska.

Tři obyvatelé tábora se kvůli plánům na vystěhování obrátili na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten následně vyzval italské úřady, aby s akcí počkaly do pátku a zveřejnily plán na přestěhování Romů z tábora. Představitelé Říma to ale odmítli a uvedli, že na hledání náhradního bydlení pro Romy pracovali dlouho a že uzavření tábora bylo odkládáno již víc než rok.

Ministr vnitra Salvini v červnu oznámil, že plánuje sčítání Romů a deportaci těch, kteří nemají patřičné dokumenty. Politik, který svou předvolební kampaň stavěl mimo jiné na protiimigrantské politice, řekl, že sčítání má zmapovat situaci v romských táborech a ukázat, „kdo a jak tam žije“. Salviniho za jeho prohlášení o sčítání Romů tehdy kritizovala nejen opozice, ale také koaliční partner jeho strany, vicepremiér Luigi Di Maio, který krok označil za neústavní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině