Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za spaní na ulici v Maďarsku do vězení? „Je to genocida bezdomovců,“ hřímají aktivisté

Autor: Bohuslav Štěpánek, ČTK - 
15. října 2018
16:57

Spát na ulici poblíž kulturních a jiných význačných míst v Maďarsku je nově nelegální. Dodatek ústavy, který v pondělí vstoupil v platnost, v podstatě staví bezdomovectví mimo zákon a lidem bez domova hrozí vězení. Podle mluvčího ministerstva lidských zdrojů Benceho Rétvariho má opatření chránit životy lidí bez domova, napsala agentura MTI.

Nechceš do útulku? Půjdeš do vězení!

Koho policisté zjistí jako bezdomovce, pošlou ho do útulku. Za odmítnutí lidem podle nových pravidel hrozí, že budou zapsáni do povinného pracovního programu, anebo půjdou do vězení. Může jim být i zabaven osobní majetek.

„Opatření má bránit tomu, aby lidé bez domova v zimě při spaní na veřejných místech umrzli a donutit je, aby vyhledali přístřeší pro bezdomovce,“ řekl dnes v rozhovoru s televizí M1 Rétvari. Útulky podle něj nabízely bezdomovcům vždy dostatečný počet míst. „Poskytovat by jim mohly i sociální služby, oblečení, práci nebo možnost účastnit se veřejných prací,“ dodal mluvčí.

Je to genocida bezdomovců, říkají aktivisté

Aktivisté za lidská práva se ale obávají, že jde o začátek vládní kampaně proti lidem bez domova. Pravicová vláda premiéra Viktora Orbána se dosud soustřeďovala především na hrozbu, kterou pro Maďarsko představují uprchlíci a migranti. Agentura MTI v pondělí mimo jiné oznámila, že se maďarská vláda rozhodla vyčlenit 300 milionů forintů (skoro 24 milionů Kč) na okamžité řešení bezdomovectví. Podle Rétvariho chce Budapešť na péči o bezdomovce vynaložit celkem devět miliard forintů (718 milionů Kč).

 

Lucio1 ( 15. října 2018 17:46 )

Neškodí trochu udělat pořádek., také mě nebaví chodit domů kolem centra kde se rozdávají stříkačky, o kus dál si už cpou do žil nějaké svinstvo, mezi tím se kšeftuje s drogami, povalující bezdomovci dokreslují krásu centra města..

knihomol ( 15. října 2018 17:10 )

Orbán je jediný správný politik hned po Zemanovi,Babišovi.Sledujte jakmile někdo navrhne něco pozitivního pro stát,pořádek,lidi,děti,rodiny okamžitě aktivisti,špína,zlo,sajrajt,fetáci,nadace protestují!! Fetáci,špiny s kliniky to je jejich vzor nepořádek,drogy,šlapky,humus,žít na ukor pracujicích lušných lidí a to nejhorší že ta banda,žumpa,kanál,sajrajt je jenom v Praze je až neskutečné jaká praha je stoka jmenovanýho dobytka!! nestačí ODS TOP KDU,STAN piráti!!

Zobrazit celou diskusi