Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Soros má dva tisíce „žoldáků“, kteří chtějí Evropu zaplavit migranty, tvrdí Orbán

Autor: ivm, ČTK - 
31. března 2018
09:30

Maďarská vláda má k dispozici jmenný seznam dvou tisíc „Sorosových žoldáků“, kteří bojují proti zájmům Maďarska a chtějí svrhnout vládu. Krátce před parlamentními volbami, jež se budou konat 8. dubna, to v rozhovoru poskytnutém rádiu Kossuth řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Opozice jej za jeho výrok v pátek ostře kritizovala a uvedla, že mluví jako diktátor.

„Víme přesně a to i jmenovitě, kdo a jak pracuje na tom, aby se z Maďarska stala imigrační země,“ řekl Orbán v pátečním rozhovoru. Předseda vládní strany Fidesz dlouhodobě obviňuje amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, že podporuje příchod migrantů do Evropy, pomocí kterého chce podle něj kontinent připravit o „křesťanskou a národní“ identitu. Americký miliardář Orbánova obvinění dlouhodobě odmítá.

Podle maďarského premiéra Soros využívá k dosažení svých cílů nevládní organizace, které v Maďarsku financuje. Právě jejich pracovníky v rozhovoru poskytnutém rádiu Kossuth označil za „Sorosovy žoldáky“, již chtějí svrhnout jeho vládu a dosadit kabinet nakloněný migraci a Bruselu. Podle některých pozorovatelů tím přiznal, že nechává pracovníky nevládních organizací v Maďarsku sledovat tajnými službami.

Maďaři rozhodnou příští neděli o vládě

V Maďarsku se příští neděli budou konat parlamentní volby. Volební koalice Orbánovy strany Fidesz a Křesťanskodemokratické lidové strany (KDNP) vicepremiéra Zsolta Semjéna, která vládne od roku 2010, je jejich favoritem. Podle nedávného průzkumu by koalici svůj hlas dalo 52 procent rozhodnutých voličů. Právě migrace a útoky proti Sorosovi jsou dominantními tématy kampaně Fideszu.

Na druhém místě by ve volbách podle průzkumu skončil krajně pravicový Jobbik. Na dalších místech by se umístily strany společné levicové kandidátky Maďarská socialistická strana (MSZP) a strana Dialog za Maďarsko (Párbeszéd). Do parlamentu by se dostala i ekologicky zaměřená strana LMP a Demokratická koalice (DK).

Právě poslední jmenovaná strana dnes ostře kritizovala Orbánova slova o „Sorosových žoldácích“. Podle mluvčího DK Zsolta Gréczyho maďarský premiér mluví „jako diktátor“. Odpůrců Orbánovy politiky podle něj nejsou dva tisíce, „ale šest milionů“.