Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spoluvězeň Češky Markéty je volný. Pastor míří z turecké basy za Trumpem

Autor: ČTK, AKu - 
13. října 2018
09:50

Americký pastor Andrew Brunson, kterého Turecko v pátek po dvouletém zadržování propustilo, se ještě v sobotu vrátí do Spojených států. Tady ho zřejmě přivítá prezident Donald Trump, pravděpodobně v Bílém domě. Informovala o tom agentura Reuters. Brunson je nyní na americké základně Ramstein v Německu, kam po propuštění z tureckého Izmiru odletěl. Ve stejném vězení je teď i Češka Markéta Všelichová.

„Díky prezidentovi Donaldu Trumpovi je téměř doma,“ napsal na Twitteru americký velvyslanec v Německu Richard Grenell, který na Brunsona a jeho ženu v Ramsteinu čekal.

 Média původně uváděla, že Brunson kvůli lékařským prohlídkám stráví před odletem do USA v Ramsteinu asi dva dny. Trump ale v pátek během setkání se svými příznivci v Ohiu prohlásil, že se do vlasti pastor vrátí již v sobotu.

 Očekává se, že speciál s Brunsonem na palubě přistane na Andrewsově letecké základně nedaleko Washingtonu v poledne místního času (18:00 SELČ) a že pastor následně odjede do Bílého domu na audienci k Trumpovi.

 Padesátiletý Brunson, který žil v Turecku přes 20 let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země, než byl v říjnu 2016 zatčen v rámci čistek tureckého režimu po pokusu části armády o státní převrat.

 Turecká prokuratura ho vinila z vazeb na hnutí Fethullaha Gülena, kterého vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dlouhodobě obviňuje ze snahy ji svrhnout, a také z kontaktů na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace Turecko považuje za teroristické. Brunson, který byl viněn i ze špionáže, ale všechna obvinění vždy odmítal.

 Turecký soud v pátek potrestal Brunsona třemi roky a 45 dny vězení za napomáhání teroristické organizaci, zároveň ale konstatoval, že do káznice nastoupit nemusí a může zemi opustit.

Zobrazit celou diskusi