Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Řecko a Turecko se žene bouře o síle hurikánu. Varování dostali i Češi

Autor: Darina Jíchová - 
27. září 2018
18:25

Dovolenkové ráje se připravují na úder bouře o síle hurikánu. Nad Středozemním mořem se vytvořila hluboká tlaková níže, medikán Zorban. Medikány jsou obdobou tropických cyklón. Podle meteorologů je v největším ohrožení Řecko a západní Turecko, kam by bouře měla dorazit z pátku na sobotu. Ambasády vydaly varování pro turisty, lodě na moři už stojí, uvedl britský deník Mirror.

Na řecké pobřeží by měl Zorbas dorazit rychlostí hurikánu první kategorie, vítr by měl dosahovat síly až 153 kilometrů v hodině. Řecko a Turecko patří mezi nejvyhledávanější turistické destinace, úder tropických bouří je v těchto oblastí velmi ojedinělý. Řecko už ve čtvrtek čelí sílícímu větru. Lodě kvůli vysokým vlnám stojí v přístavech, uzavřeny byly školy a další instituce.

Vítr, déšť a výpadky proudu

Úřady varovaly před přívalovými dešti a silným větrem, místy hrozí i bleskové povodně. Lidé se mají připravit na výpadky proudu. Místní a ani turisté nejsou na hurikány zvyklí, zásah Zorbasu by pro ně mohl mít tragické důsledky.

Úřady a ambasády je proto vyzvaly, aby sledovali zprávy a nevycházeli. Záchranáři varují především před padajícími stromy.

V ohrožení je i Sicílie

Meteorolog BBC Ben Rich informoval o tom, že nad Středozemním mořem se kumulují mraky a řádí silná bouře, která postupně nabírá na síle. Medikán by se nad územím Řecka a pravděpodobně i Turecka měl udržet několik dní.

Server Weather.com uvedl, že medikán se vytvořil mezi pobřežím jižní Itálie a Libye, živí ho jak teplé Středozemní moře, tak i prohlubeň tlakové níže v atmosféře. Bouře zatím směřuje na Řecko, konkrétně na Peloponés a Krétu, a na západ Turecka. Zasáhne ale i italskou Sicílii. V minulosti měly medikány na svědomí mohutné záplavy, které si vyžádaly několik mrtvých a způsobily obrovské škody.

České turisty na příchozí bouři upozornilo na svém Facebooku Velvyslanectví ČR v Aténách, doporučilo však běžnou opatrnost.

Ji Valenta ( 28. září 2018 17:41 )

 Já jsem teď v Řecku a Turecku.

al.bunda ( 27. září 2018 20:49 )

Tak snad to tam trochu vyčistí no......

Zobrazit celou diskusi