Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nobelovu cenu za fyziku získali Američan rekordního věku, Francouz a Kanaďanka

Francouz Gérard Mourou (uprostřed) společně s Američanem Arthurem Ashkinem a Kanaďankou Donnou Stricklandovou získal Nobelovu cenu za fyziku.
Francouz Gérard Mourou (uprostřed) společně s Američanem Arthurem Ashkinem a Kanaďankou Donnou Stricklandovou získal Nobelovu cenu za fyziku.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. října 2018
12:35

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali Američan Arthur Ashkin, Francouz Gérard Mourou a Kanaďanka Donna Stricklandová za průlomové objevy v oboru laserové fyziky. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd.

Ashkin (96) se zároveň stal nejstarším laureátem Nobelovy ceny, dosud byl nejstarším ekonom Hurwicz (90). Stricklandová je třetí ženou s Nobelovou cenou za fyziku.

Ashkin si odnese polovinu ocenění

Polovina ocenění připadne podle akademie americkému vědci Ashkinovi „za vývoj optické pinzety a její využití v biologických systémech“. Takzvanou optickou pinzetou je možné uchopit bez poškození miniaturní částice, jako jsou například viry.

Druhou polovinu ceny si odnášejí společně Francouz Mourou a Kanaďanka Stricklandová „za metodu generování velmi intenzivních ultrakrátkých optických pulzů“, což má široké uplatnění v průmyslu i v lékařství.

V lékařství vede léčba rakoviny

Letošní týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením Nobelovy ceny za lékařství. Tu dostali Američan James P. Allison a Japonec Tasuku Hondžó za vývoj speciální imunologické léčby rakoviny. Ve středu se svět dozví laureáta ceny za chemii a v pátek za mír. Příští pondělí bude vyhlášena Nobelova cena za ekonomii.

Nobelovka za literaturu se udílet nebude

Nobelova cena za literaturu letos udělena nebude a to kvůli skandálu, který otřásl Švédskou akademií, jež ji uděluje. Francouz Jean-Claude Arnault spjatý s akademií byl v pondělí za znásilnění odsouzen k dvouletému trestu vězení.

Vedle medaile a diplomu na oceněné čeká i finanční prémie, která letos stejně jako loni činí 22,4 milionu korun. Ceny budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince.


Zobrazit celou diskusi