Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel nositel nobelovky za mír Kofi Annan. Generální tajemník OSN se dožil 80 let

Autor: ČTK, nkov - 
18. srpna 2018
11:54

Ve věku 80 let dnes zemřel bývalý generální tajemník OSN a nositel Nobelovy ceny za mír z roku 2001 Kofi Annan. Informovaly o tom BBC a agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje. V čele OSN stál Annan v letech 1997 až 2006.

Úmrtí někdejšího nejvyššího světového diplomata potvrdila Nadace Kofiho Annana. Zemřel poklidně „po krátké nemoci“, uvedla nadace. Agentura Reuters s odvoláním na dva blízké Annanovy spolupracovníky dále napsala, že zemřel v sobotu brzy ráno v nemocnici ve švýcarské metropoli Bernu.

Ghanský diplomat Annan byl prvním černošským Afričanem, který stanul v čele OSN, připomíná BBC. Byl sedmým generálním tajemníkem OSN. V roce 2012 Annan sloužil jako zvláštní zmocněnec pro Sýrii a stál v čele úsilí o mírové řešení konfliktu v blízkovýchodní zemi.

Annan byl šéfem OSN po dvě funkční období. To první začalo 1. ledna 1997, druhé trvalo od 1. ledna 2002 do konce roku 2006. Nobelovu cenu dostal Anna za „práci za lépe organizovaný a mírovější svět". Čelil však také kritice za pomalou reakci na korupční skandál kolem programu OSN Ropa za potraviny.

Annanova nadace označila exšéfa OSN za „světového státníka a hluboce angažovaného internacionalistu, který po celý život bojoval za spravedlivější a mírovější svět“. „Kdekoli se vyskytlo utrpění nebo nouze, podal pomocnou ruku a zasáhl mnoho lidí svým soucitem a empatií. Nesobecky kladl na první místo ostatní, nelíčená laskavost, vřelost a skvělost vyzařovaly ze všeho, co dělal,“ napsala nadace.

Zobrazit celou diskusi