Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Příliš vilný prezident: Políbil novinářku, další říkal „miláčku“. Sexismus odmítl

Autor: ČTK - 
27. září 2018
08:41

Nastupující mexický prezident Andrés Manuel López Obrador se stal terčem kritiky za svůj přístup k novinářkám po svém červencovém zvolení do úřadu. Jednu z dotazujících se reportérek políbil během interview na tvář, zatímco další dvě oslovoval „miláčku".

Zatímco část veřejnosti vnímá tento přístup jako sexistický, budoucí hlava státu na něm neshledává nic problematického, uvedla ve středu agentura AP.

Mexická média zaujal videozáznam pokusu o rozhovor, který s ním chtěla minulý týden vést lokální novinářka v severomexickém městě Tijuana, kam levicový politik zavítal během děkovného turné za voliči po celé zemi.

Novinářka: Jednal nevhodně

Když se ho zeptala, co očekává od voleb guvernéra místního státu Baja California v příštím roce, nic neřekl, s úsměvem ji políbil na tvář a odešel ke svému vozu.

„Chápejte, že dělám jen svou práci. S něčím takovým bych se nerada setkávala pokaždé, když jdu mezi lidi pracovat,“ komentovala to novinářka Lorena Garcíaová, podle níž zvolený prezident jednal nevhodně.

Podobně vidí jeho chování i dvojice novinářek, které se jej snažily dotazovat na jiném místě Mexika přes stažené okénko jeho auta. Místo odpovědi na otázky jim věnoval zmíněné něžné oslovení a odjel. „Budu se k vám vždy chovat takto, s velkým respektem a citem,“ komentoval případy prezident, který odmítl, že by jeho chování bylo sexistické.

Podruhé ženatý

Obrador má za manželku Beatriz Gutiérrez Müllerovou, svoji jsou od roku 2006. Je jeho druhou ženou, s tou první se rozvedl v roce 2003 po dlouhých 24 letech soužití. Celkem má pak čtyři děti.

Zobrazit celou diskusi