Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hackeři útočí na e-maily amerických senátorů: Nikdo nám nepomůže, stěžují si

Autor: ČTK - 
20. září 2018
06:44

Zahraniční hackeři opakovaně útočí na osobní e-mailové účty amerických senátorů a jejich pomocného personálu. V dopisu adresovanému vedení horní komory Kongresu to napsal demokratický senátor Ron Wyden. Podle agentury AP hackeři útočí hlavně v posledních týdnech a měsících.

Senátoři byli podle Wydena varováni jistou technologickou firmou, že několik z nich se stalo terčem útoku hackerů podporovaných zahraniční vládou. O který stát jde, Wyden neuvádí. Podle AP ale podobné metody používali hackeři ruské vojenské rozvědky při pokusech ovlivnit prezidentské volby v USA v roce 2016.

Wyden si v dopisu postěžoval, že úřad dohlížející na bezpečnost komunikace v Senátu odmítá poskytnout senátorům pomoc. Mluvčí úřadu uvedla, že kontroloři smějí zabezpečovat jen úřední účty horní komory, nikoli osobní poštovní účty senátorů.

„Listopadové kongresové volby se blíží a Rusko stále útočí na naší demokracii. Senát si nemůže dovolit luxus dalších odkladů,“ napsal Wyden. Ve volbách 9. listopadu budou Američané rozhodovat o novém obsazení třetiny Senátu a celé Sněmovny reprezentantů.

Zobrazit celou diskusi