Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dětská chůvička prý šmírovala matku při kojení. „Někdo ji hacknul,“ děsí se

Autor: Mii - 
6. června 2018
12:10

Velké starosti má Jamie Sumitová z Jižní Karolíny, matka tříměsíčního syna. Neznámý útočník jí totiž podle jejích slov pravděpodobně hacknul dětskou chůvičku a skrze zabudovanou kameru sledoval, jak kojí svého syna. Matka to zjistila, když se kamera začala svévolně pohybovat. Incident šla okamžitě nahlásit na policii, kde jí policisté prozradili, že podobné útoky jsou běžné. A je důležité se jim bránit.

Sumittová používala dětskou chůvičku Fredi, kterou zakoupila na internetovém obchodu Amazon. Líbila se jí, protože zařízení je možné připojit na Wi-Fi a ovládat skrze mobilní aplikaci, kde může libovolně nastavovat její kameru.

Jenže tyto vymoženosti zřejmě stály matku soukromí. Když minulý týden seděla vedle postýlky svého syna, kde měla chůvičku postavenou, všimla si, že kamera se sama hýbe. To by bez povelů skrze aplikaci dělat neměla. „Uviděla jsem, že z ničeho nic se kamera začala hýbat… pohledem přímo přes postýlku na místo, kde každý den kojím. Když zjistila, že se kojení nekoná, sjela zpátky,“ psala Sumitová v dlouhém vyděšeném příspěvku na Facebooku.

„Udělalo se mi v té chvíli špatně od žaludku. Vím, že jsem tu kameru nechala ráno nastavenou úplně jiným směrem a teď koukala na postýlku,“ pokračovala matka. Ještě než začala mít podezření, že někdo chůvičku hacknul, podívala se, jestli s kamerou náhodou nemanipuloval její manžel, který k ní také má přístup. Nic ale neprováděl.

„Cítím se neskutečně napadeně. Někdo mě zřejmě denně pozoroval v nejintimnějších chvílích, které mám se svým synem. Jako matka mám být jeho ochráncem, ale selhala jsem,“ napsala dále v textu.

Policie: Vypátrat útočníka je extrémně těžké

Rodiče následně kontaktovali výrobce chůvičky, aby zjistili, jak je něco podobného možné. Napsali mu email, ale nikdo neodpověděl. Když se pokoušeli volat na telefonní číslo uvedené jako kontaktní, nefungovalo.

Rozhodli se tak spojit s policií. Ta jim ale uvedla, že nemůže nic dělat, protože vypátrat pachatele podobného útoku je extrémně těžké. Potvrdila nicméně, že v současné době je zabezpečení těchto zařízení problém.

„Jakmile jsme po tom incidentu snažili na chůvičku znovu napojit, hlásila chybu. Stalo se to poté, co nás doma navštívil strážník a zařízení si prohlížel. To jen potvrzuje, že nás někdo opravdu sledoval a když zjistil, že jsme ho odhalili, rozhodl se zamést stopy,“ uzavřela příběh Sumitová. S manželem se nakonec rozhodli změnit všechna internetová hesla, kterými disponují, a investovat do zvýšení bezpečnosti jejich Wifi sítě.

Místní spotřebitelský úřad DCA v reakci vydal prohlášení, ať se všichni rodiče ujistí, že jejich dětské chůvičky jsou dostatečně zabezpečené. „Video monitorovací zařízení mají rodičům pomoci, když nejsou přímo u svého dítěte. Realita ale může být strašlivá – když nejsou zabezpečené, představují jednoduchý přístupový bod pro predátory, kteří můžou sledovat naše děti,“ napsal úřad.

Zobrazit celou diskusi