Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump se pochlubil průzkumem, ve kterém má podporu většiny občanů. Kde ho ale vzal?

Autor: Darina Jíchová - 
28. srpna 2018
23:00

Americký prezident Donald Trump už několik týdnů čelí různým skandálům a kritiku sklízí i za svoji reakci na smrt vlivného senátora Johna McCaina (†81). Přesto se prezident pochlubil tím, že nadpoloviční většina Američanů jeho vládu schvaluje a podporuje. Nejen analytiky stanice CNN, ale i běžné občany zajímalo, kde na to prezident přišel.

„Jako (doufám) nejoblíbenější republikánský prezident mám devadesátiprocentní podporu republikánů, celkově pak za mnou stojí 52 procent lidí. Hodnocení jsem dosáhl, i když mě neustále očerňují falešné zprávy a snaží se ze mě udělat zloducha,“ pochlubil se prezident na svém Twitteru.

Trumpova posedlost průzkumy

Političtí analytici připomněli, že Trump je posedlý průzkumy veřejného mínění, obzvláště když se týkají jeho. Proto je nepřekvapuje, že tak skvělé výsledky sdílel se svými fanoušky. Problém je v tom, že průzkum, který zveřejnil, buď vůbec neexistuje, nebo si ho prezident upravil podle svého.

Odborníci dodávají, že údaj o 90procentní oblibě mezi republikány zas tak překvapivý není. Trump je totiž skutečně jedním z neoblíbenějších republikánských prezidentů, zarážející je zmiňovaných 52 procent, proto se reportéři CNN rozhodli prověřit agentury, ze kterých Trump už v minulosti čerpal.

Prorepublikánská agentura Rasmussen Reports přináší denně rozbory, jak na tom Trump z hlediska podpory a oblíbenosti je. Svůj souhlas mu v neděli, kdy se prezident výsledky chlubil, vyjádřilo pouze 46 % procent lidí.

Konzervativní agentura Wall Street Journal pak v neděli ukázala, že v prezidenta věří pouze 44 % lidí. Analytici stanice CNN prověřili také dalších 10 agentur, které každodenně přináší průzkumy veřejného mínění o politicích. Ani v jednom z nich Trump nedosáhl zmiňovaných 52 %, jeho obliba a podpora byla ve všech dokonce pod 50 %. Žádný takový průzkum zřejmě neexistuje.

Oblibu nemá Trump ani jako člověk

Díval se prezident Trump na skutečné politické průzkumy, nebo jen na anketu zaměřenou na jeho oblibu mezi lidmi? Snad něco ve smyslu: „Nesouhlasím s jeho politikou, ale mám ho rád jako člověka?“ Jenže ani na tomto poli prezident „neboduje“, v takových průzkumech získává Trump okolo 40 procent.

Jak tedy prezident přišel na oněch 52 %? CNN nabízí dvě teorie. Podle té první se přehlédl a 52 % tvoří lidé, kteří s jeho politikou nesouhlasí, a Trump se jednoduše spletl a doufal, že si toho nikdo nevšimne. Podle té druhé si číslo prostě vymyslel. Novináři CNN se spíše přiklání k první verzi.

Drobná úprava dat

Stanice CNN se obrátila i na Bílý dům, reportéři se zajímali, z jakého průzkumu prezident čerpal. Tisková kancelář jim ale neposkytla žádnou odpověď. Další vysvětlení nabídl zpravodaj deníku Toronto Star Daniel Dale, využil k tomu tvrzení samotného Trumpa.

„Vysvětlení pro lidi, které zmátla 52 % podpora Trumpovy politiky. Sám prezident uvedl, že kdykoliv vyjde nový průzkum, musí k němu přidat 7, 8, 9 nebo 12 %, aby dosáhl skutečného výsledku. Zveřejněnou hodnotu prý kontrolují falešná média,“ uvedl Dale na twitteru. Odborníci upozorňují, že to je prezidentův osobní názor, nikoliv fakt.

Video  „Studená válka je věcí minulosti.“ Putin s Trumpem narovnávali vztahy mezi Ruskem a USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi