Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ryanair odvrací hrozbu stávek: Zvýší platy také italským pilotům

Autor: base, ČTK - 
28. srpna 2018
12:53

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair a italský odborový svaz pilotů ANPAC po osmi měsících vyjednávání podepsaly kolektivní pracovní smlouvu pro piloty. Pro novou dohodu se vyslovila velká většina hlasujících pilotů, oznámily ve společném prohlášení Ryanair a odbory.

ANPAC podpis označil za historickou událost v dějinách Ryanairu, protože jejich dohoda je první kolektivní pracovní smlouvou pilotů, kterou podepsalo vedení s odbory. ANPAC dodal, že je s výsledky jednání velmi spokojen. Dohoda kromě zvýšení platů zaručuje pilotům také větší ochranu, uvedla agentura APA.

Minulý týden uzavřel Ryanair dohodu s irským odborovým svazem pilotů Fórsa. O dohodě však ještě musejí hlasovat členové odborů, svaz doporučil její schválení.

Ryanair se letos potýká se stávkami pilotů, ale i palubního personálu v řadě zemí, zvláště nyní v letním období. Musel kvůli nim zrušit stovky letů. Zaměstnanci protestují proti pomalému pokroku jednání o pracovních smlouvách.

Ryanair létá do 37 zemí a v loňském roce přepravil zhruba 130 milionů cestujících. Loni v prosinci se mu podařilo odvrátit rozsáhlé stávky, když se poprvé ve své 32leté historii rozhodl uznat odborové svazy. Od té doby se mu však nepodařilo s řadou z nich uzavřít dohody o pracovních podmínkách.

Zobrazit celou diskusi