Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lízátko ve tvaru prstenu, let králíka. Poslanec si „ulil“ 5,5 milionu z peněz na kampaň

Autor: ČTK - 
22. srpna 2018
15:18

Republikánský poslanec Sněmovny reprezentantů USA Duncan Hunter a jeho manželka Margaret byli obviněni z korupce. Podle prokuratury zneužili 250.000 dolarů (5,5 milionu Kč) z kampaňového fondu na soukromé účely. Dnes o tom informovala televize Fox News. Předseda sněmovny Paul Ryan označil obvinění svého kolegy za hluboce znepokojivé.

Hunter si podle vyšetřovatelů mezi lety 2009 až 2016 s manželkou platili penězi na kampaň dovolené v Itálii či na Havaji, dále školné, návštěvy kin a restaurací a také nákupy potravin. Média hodnotí seznam obvinění jako bizarní čtení, neboť Hunter si nechal proplácet různé malichernosti, jako například lízátko v podobě prstenu, videohry z obchodu Apple či letecký poplatek za převoz domácího králíka.

Soukromé výdaje se snažil maskovat podvodným vykazováním účtů. Například platbu u zubaře vykázal jako dobročinný příspěvek dentální klinice, cestu do Itálie se zase pokusil skrýt za návštěvu tamní vojenské základny. Materiál pro soud také uvádí, že Hunterovi manželka poradila, aby si kraťasy, které chtěl, ale na které neměl kvůli finančním problémům peníze, pořídil v golfovém obchodě, aby následně mohl částku z fondu odepsat jako golfové míčky pro zraněné válečné veterány.

Hunterův právník Gregory Vega se snažil vznesení obvinění zabránit, a to i dopisem náměstkovi ministra spravedlnosti Rodu Rosensteinovi, který je z titulu své funkce zástupcem nejvyššího žalobce. Vega argumentoval tím, že obvinění jsou politicky motivovaná, neboť kongresman spolu se svým kolegou Chrisem Collinsem patřil k prvním dvěma zákonodárcům, kteří otevřeně podpořili kandidaturu Donalda Trumpa na prezidenta Spojených států.

Zajímavostí je, že potíže se zákonem má i Collins, kterého počátkem srpna zadržel Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Obviněn byl z finančních podvodů, ze zneužívání obchodních informací, ke kterým měl přístup, a ze lhaní FBI.

Zobrazit celou diskusi