Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Před smrtí v horách ho zachránily včely: „Šly po mně, tak jsem je zabíjel a jedl“

Autor: Mii - 
18. srpna 2018
20:48

Téměř týden strávil Matthew Matheny (40) ztracený na Hoře Svaté Heleny, když se minulý týden vydal na výlet. Omylem vkročil na neznámou cestu a už se nezvládl vrátit. Neměl s sebou téměř žádné vybavení a jídlo a hrozilo, že zemře hlady. Nakonec ale našel řešení – jedl včely, které za ním neustále létaly. Trhal také planě rostoucí bobule, informuje televize CNN.

Nakonec Matthewa našli záchranáři, kteří po něm začali pátrat, když jej jeho matka prohlásila za pohřešovaného. Po šesti dnech v horách byl dehydratovaný, ale jinak plně při vědomí a zdravý.

Podle jeho rodičů Carneyho a Lindy Mathenyových jejich syn přežil díky včelám a bobulím, které našel. „Včely po něm šly celou dobu… tak je zabíjel a jedl,“ uvedla matka na čtvrteční tiskové konferenci. „Zajímá ho výživa a zdravý životní styl. To ho nejspíš zachránilo. Nepodařilo se mu najít vodu, ale bobule zřejmě v sobě měly dost vláhy, která ho udržela při smyslech,“ dodala.

Matthew si teď podle ní přeje být sám. Celý zážitek a záchrana si vyžádala spoustu jeho sil. „V jednu chvíli si myslel, že už ho nikdo nenajde. Musel tak hodně přemýšlet,“ řekla na závěr matka.

Pátrala stovka lidí a drony

Matthew, bývalý skaut a fitness nadšenec, se podle serveru KPTV vydal na procházku na Horu Svaté Heleny minulý čtvrtek. Neměl s sebou vůbec žádné zásoby a na nohách jen žabky. Chodil celý den, až v jednu chvíli vstoupil na neznámou cestu a ztratil se.

Jeho toulání se protáhlo na šest dní. Záchranáři po něm mezitím začali pátrat, jednak na popud jeho matky a jednak, protože na jedné ze vstupních cest bylo nalezeno jeho opuštěné vozidlo. Celkem se do pátrací akce zapojila stovka dobrovolníků a několik dronů.

Nakonec byl Matthew nalezen ve středu, jak se skrývá v jedné z roklin. Bylo to zhruba čtyři hodiny pěší cesty od místa, kde zaparkoval. Byl silně dehydratovaný a poškrábaný, ale jinak se nacházel v dobrém stavu. Měl také otlučené nohy, protože jeho žabky se velmi rychle rozbily.

Šéf záchranářů Shaun Ford vysvětloval, že jej okamžitě převezli vrtulníkem do nemocnice. „Je neuvěřitelné, že přežil. Fakt, že je v tak dobré formě, nám velmi usnadnil práci,“ řekl Ford.

djaba ( 19. srpna 2018 20:01 )

 I v českých lesích se dá pěkně zabloudit a moc jídla tam také nenajdete .Vyrazit do divočiny v podstatě rovnou z obýváku je "hrdinství" .

Zobrazit celou diskusi