Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kauza Macronova „exmilence“ spustila hlasování o důvěře celé vládě ve Francii. Přežila jej

Autor: ČTK - 
31. července 2018
21:08

Aféra Benalla už téměř dva týdny otřásá francouzskou politikou. Došlo kvůli ní dokonce na to, že francouzská vláda dnes čelila hlasování o nedůvěře. Kvůli kauze bývalého spolupracovníka prezidenta Emmanuela Macrona jej vyvolala opozice. Alexandre Benalla je bezpečnostní poradce, bývalý bodyguard a dle některých spekulací snad i někdejší Macronův milenec (což prezident popřel). Čelí nyní stíhání kvůli násilnostem, kterých se dopustil během prvomájové demonstrace v Paříži.

Návrhy na vyslovení nedůvěry vládě podala pravicová i levicová opozice. Dvěma návrhy naráz se francouzský parlament zabýval naposledy v roce 1980. Kabinet premiéra Édouarda Philippa se ale ani jedné z parlamentních skupin ohrozit nepodařilo, neboť vláda disponuje potřebnou většinou hlasů. K vyslovení nedůvěry jich bylo zapotřebí 289.

Varování pro vládu

Návrh pravice podpořilo ale jen 143 a návrh levice dokonce jen 74 poslanců. Hlasování předcházela ostrá debata. Premiér Philippe v ní obhajoval prezidenta Macrona a návrhy na vyslovení nedůvěry označil za pouhou snahu o blokádu. Benallova chyba byla podle něj „osobním selháním“, za které byl exporadce potrestán. „Demokracie zafungovala,“ řekl premiér.

Šéf socialistů Olivier Faure přiznal, že nešlo o to vládu svrhnout. „Je to ale varování,“ řekl. Philippova vláda čelila dnes hlasování o nedůvěře poprvé od okamžiku, kdy byla loni v květnu jmenována.

Macron čelí kritice kvůli Benallovi

Bezpečnostní poradce prezidenta Macrona Alexandre Benalla byl přizván k policejním složkám během květnové demonstrace jako pozorovatel, avšak podle kamerových snímků se aktivně zapojil do samotného zásahu.

Z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku a přispěl i ke snaze policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Kamera zachytila Benallu, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě, účastníka prvomájové demonstrace bije.

Macron čelí kritice hlavně za způsob, jak na Benallovo chování zareagoval. Podle opozice jej prezident potrestal nedostatečně. Dnes již bývalý Macronův spolupracovník byl mezitím obviněn z násilností, rušení policejního zásahu a neoprávněného nošení odznaků státní moci.


sores ( 1. srpna 2018 09:20 )

Jestli je makaron buzík tak za to nemůže, s tím se mužský rodí. Ale ve vládě nemá co dělat, jako zástěrku si vzal bábu která už sex nepotřebuje a on si milence na 1 noc pozve. On vlastně nemá rodinu,pouze starou bábu co mu nahrazuje matku!! takové pryč z vlády.

penecas ( 31. července 2018 22:17 )

takový francouzský Babiš. také mu lidi naletěli

Zobrazit celou diskusi