Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tunisko nevrátí bodyguarda Usámy bin Ládina do Německa. Chce ho soudit samo

Autor: ČTK - 
24. července 2018
20:40

Tunisko nehodlá deportovat někdejšího osobního strážce teroristy Usámy bin Ládina zpět do Německa. Německo ho vyhostilo 13. července, i když soud deportaci prozatímně zakázal. K úřadům, které zajišťovaly převoz, se soudní rozhodnutí dostalo pozdě. Tuniské soudní zdroje dnes podle agentury Reuters oznámily, že muže lze v Tunisku obžalovat z terorismu.

Muž označovaný v Německu jako Sami A. se proti svému chystanému vydání z Německa bránil u správního soudu v Gelsenkirchenu. Ten 12. července rozhodl, že Sami A. zatím vydán být nemůže, protože není k dispozici diplomaticky závazné ujištění ze strany tuniské vlády, že Tunisanovi nehrozí v případě návratu do vlasti mučení. Příslušné úřady se o tomto rozhodnutí dozvěděly pozdě.

 

Německá opozice za postup kritizovala ministra vnitra Horsta Seehofera a německý soud požádal o navrácení Tunisana do Německa.

Mluvčí tuniské soudní instance pověřené řešením teroristických případů Sufján Slítí dnes řekl, že muž bude souzen v Tunisku, pokud vyšetřování jeho případu potvrdí obvinění z terorismu. Prozatím je ve vazbě v Tunisu. „Nepřipadá v úvahu deportovat ho do jiné země, není k tomu důvod. Bude souzen podle zákona za podezření, že se mimo svou vlast zapojil do terorismu,“ řekl Slítí, který použil pro dvaačtyřicetiletého muže jméno Sámí Ajdúdí.

Nebezpečí, že muži v Tunisku hrozí mučení, mluvčí odmítl. „To se nestane, potvrzujeme, že justice je nezávislá a takovou praxi nedovoluje. Je to občan, který má všechna práva ve spravedlivém procesu,“ řekl Slítí.

Tunisan požádal v Německu o azyl v roce 2006, ale neúspěšně. Byl obviněn, že se roku 2000 podrobil vojenské a ideologické přípravě v jednom táboře teroristické sítě Al-Káida v Afghánistánu. V několika obdobích byl bin Ládinovým tělesným strážcem. Tunisan tato obvinění popřel, v Německu byl ale v červnu zatčen. Několik let žil s rodinou v Bochumi, jeho příbuzní německé občanství mají.

Zobrazit celou diskusi