Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Německu je skoro 800 potenciálních teroristů. Útok hrozí kdykoliv, varuje rozvědka

Autor: ČTK - 
24. července 2018
14:58

V Německu může i v budoucnu kdykoliv dojít k teroristickému útoku, píše ve své zprávě za loňský rok německá kontrarozvědka. Ve spolkové republice nyní Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) registruje 774 osob, od nichž může pocházet teroristické nebezpečí. Na tiskové konferenci v Berlíně to dnes řekl ministr vnitra Horst Seehofer (CSU).

Loni se v Německu stal jeden teroristický útok, při němž v Hamburku mladý Palestinec nožem jednoho člověka zabil a dalších šest zranil. Dalším pokusům o útok se úřadům podařilo zabránit. Letošní vývoj, kdy se podařilo odhalit například muže, který připravoval bombu s vysoce jedovatým ricinem, podle Seehofera dokládá, že nebezpečí nepolevuje.

 "Islamistický terorismus představuje nadále vysoké ohrožení pro spolkovou republiku,"zdůraznil také šéf BfV Hans-Georg Maassen, který varoval i před navrátilci z území takzvaného Islámského státu. "Budeme dělat vše pro to, aby nedošlo k útokům, ale nemůžu dát žádnou záruku," podotkl dále.

Přetrvávající nebezpečí se dá sledovat třeba na počtu osob, které úřady považují za potenciální útočníky. Zatímco v červnu 2016 jich bylo kolem 500, nyní jich je 774. Nadále stoupá také počet salafistů, tedy radikálních islamistů. Před dvěma lety jich úřady registrovaly 9700, loni už 10800.

Ohrožení i od levicových a pravicových extrémistů

Výrazným zdrojem ohrožení jsou podle BfV nadále pravicoví i levicoví extremisté. Úřad loni registroval 12.700 pravicových extremistů ochotných použít násilí (v roce 2016 jich bylo 12.100) a 9000 k násilí připravených levicových radikálů (v roce 2016 jich bylo 8500). V obou případech jde o zatím rekordní počty.

Čísla za rok 2016 loni překonal také počet trestných činů ze strany extrémní levice. BfV jich zaznamenal 6393, oproti 5230 z předloňského roku. Výrazně stoupl především počet násilných útoků levice na policii. Zatímco předloni se jich odehrálo 687, loni jich bylo 1135, což představuje nárůst o 65 procent. Za značnou část z něj byly zodpovědné násilné demonstrace během summitu skupiny G20 v Hamburku, které dnes Seehofer znovu tvrdě odsoudil.

Počet trestných činů, za nimiž stáli pravicoví radikálové, sice klesl ze 22.471 na 19.467, ale i tak zůstává na vysoké úrovni. Přes 770 těchto činů bylo násilných a směřovalo proti cizincům.

Německá kontrarozvědka dnes varovala i před pokračujícími pokusy zahraničních mocností nabourat se do vládních počítačových sítí. Podle BfV za nimi stojí především Rusko, Čína a Írán.

Video  Rok poté: Berlín odhalil památník obětem teroristického útoku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Martin Haene, Lisle Moore - Nebula
Video se připravuje ...