Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drama v Thajsku den po dni: Proč uvízly děti v jeskyni?

  • Autor: ČTK,všm - 
    8. 7. 2018
    11:17

    Záchranáři v Thajsku v neděli zahájili riskantní operaci, jejímž cílem je dostat 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra ven ze zatopené jeskyně. Skupina v jeskynním komplexu na severu země uvázla před 15 dny, jak se tam dostala?

  • 1.23. června

    Skupina 12 chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý fotbalový trenér vstoupili do jeskyně Tcham Luang Nang Non na severu Thajska. Na výpravu vyrazili po fotbalovém tréninku, v jeskyních chtěli zřejmě napsat na stěnu svoje jména. Jde údajně o tradici, kterou někteří místní mladíci podstupují. 

    Tam je ovšem překvapila stoupající hladina vody, před kterou se ukryli v síni asi čtyři kilometry od vchodu, kde je nakonec voda uvěznila.

    Chlapci i jejich trenér jsou zesláblí, ale jinak v pořádku. Chlapci i jejich trenér jsou zesláblí, ale jinak v pořádku. | ČTK

  • 2.25. června

    Thajští záchranáři se dostali několik kilometrů dovnitř a mohli vstoupit do druhé komory od ústí jeskyně. Na místě našli věci, patřící chlapcům. Během hledání pumpovala silná čerpadla z jeskyně miliony litrů vody.

    Záchranáři u jeskyně Tham Luang v Thajsku. Záchranáři u jeskyně Tham Luang v Thajsku. | Reuters

  • 3.2. července

    Chlapce a jejich trenéra nalezli po devíti dnech záchranných akcí potápěči živé na vyvýšenině v hloubi jeskyně. Kromě příslušníků thajského námořnictva se do akce zapojili i čtyři zkušení britští jeskynní potápěči, několik expertů americké armády a záchranáři z Číny, Austrálie, Barmy nebo Laosu.

    Vojáci u thajské jeskyně, ve které voda uvěznila 12 mladých fotbalistů a jejich trenéra. Vojáci u thajské jeskyně, ve které voda uvěznila 12 mladých fotbalistů a jejich trenéra. | Reuters

  • 4.3. července

    Intenzivně se řešilo, jak chlapce, kteří neumějí plavat, dostat z jeskyně, která může být po dalších deštích zcela zaplavena. Zatímco thajské úřady zvažovaly variantu naučit chlapce používat potápěčskou výbavu a dostat je ven co nejdříve, mezinárodní jeskynní záchranáři se shodovali na tom, že taková akce by byla velmi nebezpečná. I zkušeným potápěčům trvalo zdolání náročného úseku tři hodiny.

    Vojáci jsou připraveni v případě potřeby okamžitě tým evakuovat. Vojáci jsou připraveni v případě potřeby okamžitě tým evakuovat. | ČTK

  • 5.6. července

    Při záchranných akcích v jeskyni zemřel bývalý příslušník thajského námořnictva. Muž, který se na záchranné misi podílel jako dobrovolník, ztratil pod vodou vědomí a zdravotníkům se ho už nepodařilo oživit.

    Mezinárodní fotbalová federace FIFA pozvala chlapce na finále světového šampionátu v Rusku, které se bude hrát 15. července v Moskvě.

    Chlapci i jejich trenér jsou zesláblí, ale jinak v pořádku. Chlapci i jejich trenér jsou zesláblí, ale jinak v pořádku. | ČTK

  • 6.7. července

    Chlapci poslali prostřednictvím záchranářů vzkazy, omluvný dopis poslal také trenér, který je do jeskyně zavedl. Záchranáři také pokračovali v hledání alternativní únikové cestu a vrtali do skály v oblasti jeskyně.

    Dva hasiči z ČR, kteří se do Thajska vypravili o den dříve s nabídkou pomoci, zjistili, že uvažovaná extrémně výkonná česká čerpadla nelze na místě z technických důvodů použít.

    Na snímku fotbalový trenér Ekkapol Chantawong, který s chlapci uvízl v jeskyni. Na snímku fotbalový trenér Ekkapol Chantawong, který s chlapci uvízl v jeskyni. | ČTK

  • 7.8. července

    Thajské úřady informovaly, že potápěči zahájili operaci, jejímž cílem je dostat školáky a trenéra z jeskyně.

    Thajský premiér Prajutch Čan-Oča při setkání s rodinami 12 chlapců uvězněných v jeskyni (29. 6. 2018). Thajský premiér Prajutch Čan-Oča při setkání s rodinami 12 chlapců uvězněných v jeskyni (29. 6. 2018). | Reuters

Zobrazit celou diskusi