Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Léky, sex a prostitutky. Skandál otřásl Lékaři bez hranic, řádili tam sexuální predátoři?

Autor: Darina Jíchová - 
21. června 2018
20:46

Pracovníci organizace Lékaři bez hranic (MSF) si na humanitárních misích v Africe platili prostitutky. A někteří jim prý za sex dokonce nabízeli zdravotní péči. Tvrdí to tři bývalé zaměstnankyně organizace poskytující zdravotní péči obětem válek, přírodních katastrof či epidemií reportérům BBC. Ženy, které si přejí zůstat v anonymitě, dodaly, že se skandál netýká samotných lékařů ani zdravotních sester a asistentů, ale podpůrného personálu.

Ženy prohlásily, že takové chování je mezi pracovníky neziskovky široce rozšířené. „Můj nadřízený běžně smlouval s místními ženami, výměnou za sex sliboval, že jim zajistí ošetření u lékaře nebo léky,“ uvedla jedna z bývalých pracovnic organizace.

Správní rada MSF ve svém prohlášení uvedla, že netolerují „sexuální vykořisťování, zneužívání ani obtěžování“. Rovněž využívání služeb prostitutek je mezi zaměstnanci MSF přísně zakázáno. Ženy zůstávají v anonymitě, aby se nedostaly na černou listinu dalších humanitárních organizací. Obvinění byla vznesená proti mužům z logistického oddělení.

Sexuální predátoři

„Kolegové, mezi nimi i dost vysoce postavení úřednici, si na misi v Keni vodili do sídla MSF mladé dívky, o kterých jsme si mysleli, že jsou prostitutky. Přímo to nikdo neřekl, ale kolegové nám jasně naznačili, že si je přivedli na sex,“ řekla jedna z žen. Přiznala, že proti mužům tehdy nevystoupila, protože se bála o práci. „Patřili k vedení.“

„Byli to sexuální predátoři, někteří starší vysoce postavení muži prostě využili svého postavení a role západního humanitárního pracovníka a zneužívali ženy a dívky, které potřebovaly pomoc,“ domnívá se bývalá pracovnice. „Je to problém všech neziskovek, muži středního věku si užívají s místními dívkami,“ popsala svou zkušenost.

Prostitutky v sídle MSF

Další žena z MSF, která pracovala ve střední Africe s HIV pozitivními pacientkami, sdělila BBC, že užívání služeb místních prostitutek bylo běžné. „Jeden z úředníků si ji dokonce nastěhoval do našich ubikací,“ uvedla. „Bylo jasné, že je to prostitutka, ale on tvrdil, že je jeho přítelkyně. Někteří se ale neskrývali za očividné lži. Jeden z mladších zaměstnanců si do baru přivedl dívku, pak ji vzal na záchodky a vrátil se sám. Bylo nám jasné, co se stalo.“

„Tu dívku jsme znaly, pracovala v jednom z okolních barů. Nedalo mi to a zeptala jsem se, co se na záchodku stalo. Přiznala, že spolu měli sex a že jí potom zaplatil.“ Tato pracovnice MSF se sama stala obětí sexuálního obtěžování.

Rozházené použité kondomy

„Dělal mi ze života peklo, vodil si prostitutky do mého pokoje, i když jsem tam byla a přímo přede mnou si s nimi začínal. Nejhorší bylo, když jsem se po krátkém výjezdu vrátila na ubytovnu, všude po mém pokoji byly použité kondomy. Ničím se netajil a všude vyprávěl, že je tam nechal schválně. Bylo mi z něj špatně,“ vypověděla žena.

Neváhala a nahlásila ho nadřízeným, ti jí nabídli, že s mužem promluví. Rovněž jí oznámili, že pokud spor neurovná, přijde o práci. „Víme, že musíme zlepšit náš systém. Omlouváme se všem, kteří čelili zneužívání nebo obtěžování nebo dalšímu nevhodnému jednání,“ uvedla výkonná ředitelka britské kanceláře MSF Vickie Hawkinsová.

Epidemie sexuálního obtěžování

Třetí pracovnice MSF poslala svou zkušenost z programu v Evropě. „Řekl, že je jednoduché vyměnit sexuální službu za léky. Jeho obětí byly většinou dívky z Libérie, které přišly o rodiče během epidemie eboly. Pro léky udělají cokoliv, chvástal se před námi,“ sdělila BBC žena. MSF všechna obvinění začala prověřovat.

„Muži na misích neobtěžují jen místní ženy, ale i pracovnice jiných neziskovek, které v regionu pracují. Sexuální obtěžování je už mnoho let nedílnou součástí všech humanitárních organizací. Je to epidemie a musíme proti ní zakročit,“ shodly se ženy.

Chlípné charity

Téma sexuálního obtěžování v neziskových organizacích sleduje program moderátorky BBC Victorie Derbyshirové. Pravidelně informuje o vyšetřování pracovníků charity Oxfam, kteří si za peníze určené na humanitární pomoc na několika misích platili prostitutky. Stejnému obvinění čelí i charita World Vision, jejíž tváří je Meghan Markle, vévodkyně ze Sussexu.

agfor ( 22. června 2018 12:46 )

"Lékaři" bez hranic musí být dost otrlí, že se jim nezvedne kufr z těch zašátkovaných, nemocemi prolezlých černošek.

notysek ( 22. června 2018 09:04 )

 Z/i/d prostě vleze na cokoliv, klidně i na nemocnou negřici.

Zobrazit celou diskusi