Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Politický boj? Měli přepočítat volební lístky, teď je polykají plameny v Bagdádu

Video se připravuje ...
Autor: jer, ČTK - 
10. června 2018
16:50

V Bagdádu se snaží uhasit sklad s uloženými volebními lístky z nedávných parlamentních voleb. O požáru v neděli informovalo irácké ministerstvo vnitra. Parlament nařídil kvůli nesrovnalostem ruční přepočítání volebních lístků. Volby se konaly v květnu a podle zveřejněných výsledků zvítězila koalice kolem duchovního Muktady Sadra.

V Bagdádu začal hořet sklad, kde je největší úložiště volebních lístků. Jsou v něm urny z východního Bagdádu, jenž byl vůbec největším volebním okrskem země. Příčina požáru zatím není jasná.

Premiér Hajdar Abádí tento týden řekl, že ve volbách byly zaznamenány nebezpečné nesrovnalosti. Někteří členové komise bez jeho souhlasu nesmějí odcestovat z Iráku a vedení volební komise mělo nahradit devět soudců. Ti v neděli byli podle agentury Reuters jmenováni. Volební komise ale už ve čtvrtek oznámila, že se proti jmenování soudců odvolá.

Parlament ve středu schválil zákon, který nařizuje ruční přepočtení hlasů. Podle Reuters by zpochybnění výsledků poškodilo hlavně Sadra, který je dlouhodobý kritik USA a také vlivu Íránu na Irák. Někteří ze Sadrových spolupracovníků události kolem volebních výsledků označili za pokus sabotovat Sadrovo vítězství.

Video  Měli přepočítat volební lístky: Teď je polykají plameny  - Reuters
Video se připravuje ...

Úmyslný a naplánovaný zločin

Předseda iráckého parlamentu Salím Džabúrí v neděli v reakci na požár vyzval k opakování parlamentních voleb. Podle předsedy parlamentu šlo o čin žháře, informovala agentura Reuters.

Při iráckých volbách byl 12. května poprvé použit elektronický systém, který voliče identifikuje podle biometrických znaků a který měl umožnit rychlejší a přesnější sečtení hlasů. Z mnoha volebních okrsků ale přišly stížnosti na podvody a nefunkční volební zařízení. Hlasovací lístky v bagdádském skladu měly být ručně přepočítány na základě středečního rozhodnutí parlamentu. Rozsah škod způsobených plameny zatím není znám.

„Byl to úmyslný, naplánovaný zločin, jehož cílem bylo skrýt podvody při počítání hlasů. Cílem bylo lhát iráckému lidu a měnit jeho vůli a volbu,“ uvedl Džabúrí v prohlášení. „Chceme, aby se volby zopakovaly,“ zdůraznil předseda končícího parlamentu. Zdůraznil rovněž, že viníci musí být vypátráni a postaveni před spravedlnost.

Zobrazit celou diskusi