Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havajanům láva odřízla ústupovou cestu, jsou bez proudu i bez zdroje pitné vody

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. června 2018
16:25

Havajská sopka Kilauea stále nepolevuje v aktivitě. Úřady informovaly o tom, že láva odřízla od únikové cesty thruba 12 lidí, kteří se odmítli evakuovat a zůstali v ohrožené oblasti. Uvěznění Havajané jsou navíc bez proudu a zdroje pitné vody. Záchranáři hodlají obyvatele vyzvednout helikoptérou, informovala stanice CNN.

Podobnou akci podnikli hasiči již na několika místech Havaje, kde proud lávy zahradil únikové cesty. Informace o dalších uvězněných lidech získali záchranáři během rutinního přeletu nad oblastí. Obyvatelé podle všeho nejsou v bezprostředním ohrožení, kvůli výpadku proudu si však sami nemohli zavolat o pomoc.

Talmadge Magno z havajského úřadu civilní ochrany na tiskové konferenci oznámil, že záchranáři budou nadále kontrolovat odlehlé a odřízlé části ostrova v případě, že by se tam stále nalézali nějací lidé. „Necelý tucet z oblasti Leilani Estates bude vyzvednut ještě během dneška,“ uvedl Magno.

Evakuace nebo vězení

Společně s vědci z USGS upozornil na to, že láva už také naprosto izolovala oblasti Kapoho a Národní park Mackenzie. Postupující proud magmatu už zničil 87 domů a podle vědců zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se sopka měla uklidnit. „Sledujeme pokračující malé, zato velmi intenzivní výrony lávy.“

„Tekoucí magma zaplňuje plochu 14 tisíc kilometrů čtverečních, erupce trvá již přes měsíc. To je déle, než tomu bylo v roce 1924 nebo v roce 1955, kdy byla Kilauea nejaktivnější,“ uvedli vědci z USGS.

Úřady se v pátek uchýlily k zoufalému řešení, mnoho starousedlíků odmítalo opustit své domovy, proto nyní platí nařízení, že kdo nepřistoupí na evakuaci, bude zatčen a ze svého domu odvezen.

Sopka Kilauea pokračuje ve svém řádění. Sopka Kilauea pokračuje ve svém řádění. | Reuters

„Mnozí to považují za drsný krok, nicméně lidé odmítali odejít i z těch nejohroženějších částí. Po celém ostrově platí nejvyšší stupeň ohrožení. Nemůžeme neustále vysílat záchranáře do oblastí, které měly být už evakuované,“ dodal Magno.

Láva zblízka jedině za pokutu

„Lidé z Kapoho byli vyzváni, aby odešli. Výzvu úřadů neuposlechli a po několik dní byli uvězněni bez proudu a vody, nebýt náhodného přeletu záchranářů nad oblastí, mohli na místě i zemřít,“ vysvětlil Magno. Záchranáři v sobotu v nejpostiženější části, kterou úřady pod trestem vysoké pokuty znepřístupnily, zadrželi 7 lidí. Zvídavé občany čeká soud, který stanoví výši pokuty.

Guam v ohrožení

Sopka už neohrožuje jen své bezprostřední okolí, ale oblaka kouře s popílkem se rozšířila napříč Tichým oceánem. Dorazila také na Guam, který je součástí Mariánských ostrovů. Úřady zde vyzvaly obyvatele s dýchacími potížemi, aby se vyvarovali pobytu venku. S komplikacemi kvůli špatné viditelnosti musí počítat i piloti z místní americké základny.

Nové varování vydaly také havajské úřady; tentokrát se týká takzvaných vlasů Pele, což jsou dlouhá vlákna vulkanického skla vznikajícího z lávy. Vlákna, která dostala jméno po havajské bohyni ohně Pele, jsou velmi jemná a křehká a mohou poranit oči a plíce.

Zobrazit celou diskusi