Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vicky zázrakem přežila pád z 1200 metrů. Manžel jí schválně poškodil padák

Autor: mah - 
27. května 2018
10:15

O zázraku může mluvit Britka Vicky Cilliersová, která před třemi lety přežila pokus o vraždu. Její manžel Emile jí záměrně poškodil padák a byl za to minulý týden shledán vinným. U smrti své ženy nechtěl nic ponechat náhodě, kromě hlavního padáku jí poškodil i ten záložní. Potřeboval totiž peníze z pojistky na splacení svých dluhů. Vicky nyní pro britský Daily Mail přiznala, že přesto, že za sebou měla 2600 seskoků, v osudný den se jí už při nastoupení do letadla zmocnila panická hrůza.

Vicky tvrdí, že to byl šestý smysl, který jí varoval, aby tentokrát neskákala. Věří také, že jí pomohla její matka, která zemřela na rakovinu, když bylo Vicky pouhých 16 let. „Myslím, že na mě ten den maminka dohlédla. Fyzika neumí vysvětlit, jak jsem ten den přežila, takže v tom musí být něco jiného,“ myslí si.

Před kritickým skokem jich přitom absolvovala už 2600. Přesto se jí ten den do vzduchu moc nechtělo. „Cítila jsem neskutečný strach, když se zavřely dveře od letadla. Nepodobal se ničemu, co jsem zažila před tím,“ popsala své pocity. „Kdybych poslechla své instinkty, nikdy bych do letadla kvůli krátkému seskoku nenastoupila,“ dodala Vicky.

Přežila se zlomenými žebry a páteří

Celou dobu, kdy letadlo stoupalo do 1200 metrů, ze kterých byl naplánovaný seskok, jí něco říkalo, že tentokrát skákat nemá. Zbytek jejích vzpomínek na ten den se jí ztrácí mezi traumatickým šokem a anestetiky, která do ní lékaři napumpovali. Při dopadu na zem si polámala žebra, páteř i pánev.

Dvojité selhání padáku je přitom tak vzácné, že se k němu v Británii před Vickiiným případem 30 let nedošlo. A u Vicky na tom měl značný podíl její manžel Emile. Ten na jejím padáku zauzloval lana toho hlavního, tak aby se pořádně neotevřel. Z toho záložního pak odstranil důležité popruhy, takže nebyl správně připojený ke zbytku její výstroje.

Až po výskoku z letadla Vicky zjistila, že její hlavní padák je neovladatelný. Zachovala ale chladnou hlavu, odřízla ho a pokusila se otevřít záložní padák. To jí ovšem roztočilo do velké rychlosti, ale nezpomalila. „Když jsem padala k zemi, rozrušení se postupně změnilo ve vztek a strach, ale panikaření vám nijak nepomůže,“ popsala své pocity pro Daily Mail.

Vicky dodala, že si nikdy nepřipustila možnost, že by mohla zemřít. „Nevěděla jsem, že se ke mně blíží země, protože jsem se nedívala dolů,“ vysvětlila s tím, že jejím největším problémem bylo, aby měla „něco fungujícího“ nad sebou. „Veškeré moje soustředění tak směřovalo nade mě. Neměla jsem ani tušení, kolik času mi zbývá do nárazu,“ přiblížila své myšlenky během svého letu k zemi.

Vicky pomohlo přežít i čerstvě zorané pole

„O dopadu si nepamatuji skoro nic, jen kovovou ránu,“ řekla k nejstrašnějšímu okamžiku svého života. „Když jsem se probrala, byla jsem schopná zahýbat prsty na rukou i na nohou, díky čemuž jsem zjistila, že mám neporušenou míchu,“ nastínila první pocity po dopadu. Dodala ale, že se necítila hrdá, protože to, že by nemusela přežít, ji ani na vteřinu nenapadlo.

Ve výsledku ji zachránily tři věci: Její zkušenosti, její drobná postava a to, že přistála do čerstvě zoraného pole, které zbrzdilo náraz. I přesto přežila jen zázrakem. Kdo by si ale myslel, že ji tento zážitek od jejího koníčku odradí, spletl by se. V současnosti Vicky plánuje charitativní seskok, s jehož pomocí chce vybrat peníze pro leteckou záchrannou službu, která ji převezla do nemocnice.

Manžel měl „ženské“, chtěl peníze z její pojistky

Emile Cilliers se podle BBC svou ženu pokusil zabít dokonce dvakrát. Jen několik dní před osudovým seskokem doma „narafičil“ únik plynu. Potřeboval totiž 120 tisíc liber (asi 3,5 milionu korun) z jejího životního pojištění, aby mohl zaplatit své dluhy ve výši 22 tisíc liber (zhruba 650 tisíc korun). A zároveň začít nový život se svou milenkou Stefanie Gollerovou.

Kromě Gollerové zároveň Cilliers udržoval poměr i se svojí předešlou ženou Carly Cilliersovou a pravidelně si domlouval nechráněný sex s prostitutkami. Soud Cillierse nyní shledal vinným ze dvou pokusů o vraždu své ženy. O výši trestu ale zatím nerozhodl. Podle BBC zatím ani nebylo rozhodnuto o dni, kdy bude rozsudek vynesen.

agfor ( 27. května 2018 11:40 )

Paní měla kliku. Táta mýho kámoše spadl jen z 900 metrů - a taky přežil.

Zobrazit celou diskusi