Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Plakala, najednou utichla.“ Zdrcená matka popsala smrt osmiměsíční dcery v Gaze

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. května 2018
13:50

Plný emocí byl v úterý pohřeb osmiměsíční Lajly Ghandúrové, která se stala nejmladší obětí pondělních palestinských protestů v Pásmu Gazy. Dítě zemřelo poté, co se nadýchalo slzného plynu, který proti Palestincům používali izraelští vojáci. Protesty si celkem vyžádaly 58 obětí, včetně šesti nezletilých. Matka Mariam (17) na pohřbu odmítala pustit dívčino tělo. „Nechte ji u mě,“ prosila. O situaci informoval britský web Daily Mail.

Mariam Ghandúrová zmínila, že se protestů účastnila celá její rodina. Nicméně ona a její malá dcera zůstávaly ve stanovém městečku, které bylo postaveno několik set metrů od místa, kde docházelo k násilným střetům Palestinců a Izraelců.

„Nikdy bych tam Lajlu nevzala, bylo to nedopatření. Ten den jsem byla u zubaře a hlídal ji její jedenáctiletý bratr Ammar. Lajla často plakala, a když nevěděl, co s ní, odnesl ji k babičce, přímo do centra protestujících,“ uvedla Mariam.

„Když jsem se vrátila do stanu, řekli mi, co se stalo. Moje matka mě upozornila, že Izraelci používali slzný plyn. Lajla ustavičně plakala, tak s ní šla ven a snažila se ji utišit. V dáli byly slyšet výstřely a hluk z protestů. Pak bylo ticho, už ani Lajla neplakala. A já jsem si myslela, že usnula,“ řekla Mariam.

Smrt v matčině náručí

„Kvůli slznému plynu se nám špatně dýchalo, okamžitě jsem vzala obě děti a vrátila se ke stanům,“ vypověděla Lajlina babička Hejam. „Lajla plakala a utišila se, až v Mariamině náručí, vypadala, že spí. Pak jsme si všimli, že je úplně modrá a okamžitě jsme šli do nemocnice. Doktoři řekli, že je mrtvá. Izraelci ji zabili,“ dodala Hejam.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že Lajla zemřela po nadýchání slzného plynu. Jeden z lékařů z Gazy však sdělil agentuře AP, že dítě mohlo mít vrozený zdravotní problém, který v kombinaci s vystavením slznému plynu způsobil Lajlinu smrt. Pokud by však dítě bylo v dostatečné vzdálenosti od plynu, přežilo by, domnívá se lékař.

Protesty v Gaze neutichají

Palestinci v Gaze demonstrují od konce března za ukončení blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale která se teď nacházejí v Izraeli. Protesty se dosud většinou konaly v pátek.

Ty pondělní byly uspořádány mimo jiné v souvislosti s otevřením amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a židovským státem v roce 2014.



jasnovidec01 ( 8. června 2018 22:38 )

čtyřnohé kočky mám rád

jasnovidec01 ( 8. června 2018 19:42 )

Sama jí má na svědomí,používají děti jako živé štíty !!!má co chtěla.tyhle černé vdovy jsou prej nevyspytatelné .však si zanedlouho pořídí jiné děcko. jsou jak kočky, sotva vrhnou tak jsou opět březí ,takhle se množí a proto jich je tolik

ANO_nam_bude_lip ( 16. května 2018 15:19 )

ANO, usáci zavraždili tuto malou statečnou bojovnici! Vidíte, jak i nemluvňata statečně bojují proti impériálizmu? Dejte jí na hrobeček řád Rudé hvězdy! Zaslouží si ho pro svou statečnost! vstanou noví bojovníci!

Kristyna557755 ( 16. května 2018 14:35 )

17 letá matka, 8 měsíční mimino a 11 letý bratr mimina ? seriously ?

Zobrazit celou diskusi