Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Ke Dni matek kupte ženám žehličky a vysavače.“ Lidl vytočil Němce sexistickou kampaní

Autor: Mii - 
10. května 2018
14:50

Druhou květnovou neděli se po celé Evropě tradičně slaví Den matek. Jako u většiny svátků, při kterých se kupují dárky, toho využívají obchodní řetězce a přicházejí se speciálními nabídkami. Reklamní kampaň připravil i Lidl v Německu. Okamžitě ji ale zase stáhl, jelikož místní ženy si stěžovaly, že je sexistická – pro matky doporučovala stereotypní věci jako žehličky, šicí stroje, vysavače nebo kuchařky.

„Je čas poděkovat a udělat radost.“ Takovým heslem lákal Lidl návštěvníky po celém Německu a Rakousku ke koupi dárku ke Dni matek. Mezi dárky ale nebyly květiny nebo něco sladkého, nýbrž zlevněné šicí stroje, vysavače, kuchařky nebo žehličky.

Kampaň okamžitě vyvolala pozdvižení zákazníků po celé zemi, kteří ji označili za sexistickou a starodávnou. Asociování matek jako žen v domácnosti, které nedělají nic jiného, než uklízí a vaří, odsoudila i většina německých médií.

„Toto se opravdu děje. Jak z roku 1950,“ komentuje reklamu jeden z uživatelů na Twitteru. „Drahá matko. Vezmi žehličku/vysavač jako projev mé lásky,“ píše ironicky další. Na internetu je přítomné také podivování, že podobná reklama byla stvořena právě v dnešní době. „Jak mohlo něco takového vzniknout v roce 2018?“ zní nejčastější otázka.

Konkurent si rýpl

Lidl okamžitě zareagoval a kampaň změnil. Nyní matkám doporučuje koupit šperky, šátky a kabelky. „Občas v rámci naší týdenní obměny zboží, stejně jako další prodejci, zařadíme sezónní produkty,“ vysvětloval tamní mluvčí řetězce.

„Nabízíme speciální produkty nebo produkty se sníženou cenou. Tyto nabídky jsou mezi zákazníky oblíbené. Mrzí nás, že současná kampaň některé lidi znepokojuje. Zpětné vazby si vážíme,“ pokračoval. 

Byť pozdvižení rychle utichlo, situace stihl využít konkurenční diskontní řetězec Aldi. „Pokud si také myslíte, že šicí stroje a žehličky by měly na Den matek zůstat v Lidlu, pak přijďte a pořiďte něco pořádného,“ uvedl na své facebookové stránce. Na Den matek připravil květiny, čokoládu a kosmetické potřeby.

majojo ( 10. května 2018 17:41 )

Když je někdo krááva a neocení robotický vysavač, tak ať si s tím femninismem třebqa posvítí, potravu předžvykuje a chodí máchat prádlo do rybníka.

Monikay ( 10. května 2018 17:40 )

Lidl má nějakou moudrou hlavu v marketingu

Antonin Blaha ( 10. května 2018 17:36 )

 Takze kdyz jsem dostal ke dni otcu aku.vrtacku tak mam doma sexistky?Nebo to plati pouze jednostrane?Tato doba urcite neni v poradku,jako to bych mel dostat ruzovy zupanek?😂😂😂

lepabrena ( 10. května 2018 15:23 )

Strašně ráda bych dostala k svátku nový vysavač- ale samozřejmě to má Lidl jen jako akci v Německu! Je to sprostá diskriminace jako vždy!

Zobrazit celou diskusi