V Domově ANNA Český Brod fungují tři typy sociálních služeb pro seniory – Domov pro seniory (hlavní a nejvyužívanější), Pečovatelská služba a Denní stacionář. Klienti jsou ubytováni v pokojích dle vlastních potřeb a preferencí tak, aby to vyhovovalo jak těm mobilním i imobilním. Funguje zde nepřetržitá zdravotní péče, velkou roli hraje rehabilitace. „Důsledným rehabilitačním cvičením se často podstatně zlepší zdravotní stav příchozích klientů“ uvádí Lucie Hovorková, ředitelka tohoto zařízení.

Kdo je vaším typickým klientem?

V současnosti žije v Domově 78 žen a 22 mužů. Klienty můžeme rozdělit do dvou základních skupin. Na ty, kteří jsou víceméně soběstační a na druhé straně klienty vyžadující intenzivnější, nebo i nepřetržitou péči. Pro obě skupiny tu máme připraveny individuální podmínky, ať už v kontextu ubytovací jednotky či potřebné péče.

Probíhá ve vašem zařízení stanovený denní režim nebo si zde každý svůj den řídí podle sebe?

Snažíme se všem vytvořit co nejpřirozenější, domácí prostředí. Každý si tu tak svůj den plánuje sám. Kdo má chuť, může se zapojit do některých ze společných aktivit, které denně organizujeme, například cvičení na židlích, trénink paměti, nebo různé výtvarné dílny. Nejoblíbenější akcí je asi tzv. Kavárnička, kdy se klienti potkají ve společných prostorách u kávy a dortu, někdy i za doprovodu živé hudby.   

Organizujete pro své klienty nějaké společenské nebo i vzdělávací programy?

Pořádáme pro klienty různé besedy, přednášky a cestopisy, obecně ale platí, že větší zájem je o hudební pořady. Proto se orientujeme spíše na společenské akce, kterých se pravidelně účastní přibližně třetina klientů. Když je na programu koncert známé osobnosti, nenechá si to ujít téměř nikdo. Oblíbené jsou také výtvarné dílničky s dětmi z místní školy, nebo canisterapie. V letních měsících pak grilování, turnaje v pétanque a spousta dalších. Velkým dnem je vždy zabíjačka, kdy nám řezník přijde připravit všechny dobroty. Snažíme se jezdit i na výlety, loni jsme byli na parníku v Poděbradech nebo v malé ZOO Chleby. Chceme nabídnout i takové vyžití, díky kterému se klienti někam podívají a načerpají příjemné zážitky i mimo prostředí Domova.

Slavíte společně i svátky během roku, ať už jsou to Vánoce nebo třeba i Den Matek?

Na Vánoce je v Domově tradičně nejvíce akcí. Vánoční besídky, hudební vystoupení dětí ze škol a školek a další. Na Den matek ale také nezapomínáme. Už tradičně k nám v tento den chodí kosmetička a kadeřnice z místního wellness studia, dámy upraví, a ty si tak připadají opravdu výjimečně. Všichni je tu obdivují, jak jsou krásné, a dámy si to náležitě užívají.

Navštěvují klienty jejich rodiny či přátelé? Kolik z nich a jak často?

Na Vánoce si některé klienty berou rodiny domů, spíš ale jen na odpoledne, přes noc je to pro ně náročné. Mnohdy ani klienti už nechtějí trávit tolik času mimo Domov.  Říkají, že jsou zde doma a těší se sem. Určitě bychom si však přáli, aby trávili se svou rodinou a blízkými co nejvíce času. To je mnohdy skvělá terapie. Pravidelnost návštěv je velmi individuální. Za někým chodí rodinní příslušníci denně, k jinému jednou za týden, za měsíc, asi hodně záleží i na tom, jaké měli společné vztahy dříve.

Má podle vás pro seniorky reálný význam, že si na ne někdo vzpomene a popřeje jim právě k blížícímu Dni matek? 

Generace našich klientek byla kvůli minulému režimu zvyklá spíše na MDŽ. Den matek tak pár z nich začalo slavit až po revoluci, takže tu tento svátek asi nemá takovou tradici. Je to však krásný svátek a pro jejich děti a vnoučata už také poměrně významný den. Ti menší vyrábí přáníčka, starší koupí kytku, něco sladkého a společně přijdou mamince popřát. Naše klientky jsou především moc rády, že si na ně někdo z rodiny vzpomene, udělá si čas a přijde je potěšit návštěvou.  

Raději než den matek, oslav s Milkou den maminek

Radost maminkám bychom měli dělat každý den. Kdy jindy bychom jim ale měli poděkovat za vše, co pro nás dělají, než na jejich mezinárodní svátek? Malá pozornost vždy potěší, obzvlášť, když se jedná o čokoládová srdíčka z té nejjemnější alpské čokolády.

Sáhněte po pralinkách od Milky, která zjemnila Den matek na Den maminek, protože ví, že milující starostlivé osoby si zaslouží jen to jemnější a láskyplné oslovení… 

Milka 120 g: 74,90 Kč
Autor: David Horák

Fotogalerie
6 fotografií