Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šlachtova exdetektiva zadrženého na Ukrajině pustili na kauci. Nesmí ze země

Autor: ČTK, zzu - 
27. dubna 2018
19:05

Čechem zadrženým v pondělí na Ukrajině je bývalý vysoký důstojník někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál. Potvrdila to  soudkyně, která ve středu v Kyjevě rozhodovala o jeho případné vazbě, uvedl web iRozhlas.cz. Za zadrženého byla složena kauce, takže nyní může ven z cely, oznámilo ministerstvo zahraničí. Zadržený musí zůstat na Ukrajině.

Vokál, který pracoval v ÚOOZ pod tehdejším šéfem Robertem Šlachtou, je obviněn z nezákonného prodeje zařízení, jež je možno použít třeba k odposlechu telefonů, upřesnila dřívější informace soudkyně. Hrozí mu za to čtyři až sedm let vězení.

„V tomto konkrétním případě to znamená, že řeč je o prodeji prostředků zakázaných na území Ukrajiny volně prodávat občanům Ukrajiny. Tato zařízení jsou určená pro nelegální odposlechy bez povolení soudu,“ řekla soudkyně Olena Melešaková. Ve středu rozhodla, že Vokál může být propuštěn z cely předběžného zadržení po zaplacení kauce, která odpovídá zhruba 4500 eurům (asi 115 tisíc korun).

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová uvedla, že kauce byla složena v pátek. Zadržený muž tak bude propuštěn v nejbližších hodinách. Musí se pak ale dál zdržovat na Ukrajině a spolupracovat s vyšetřovateli.

Vokálovo přiznání před soudem

Vokál před soudem, kde ho zastupovali dva obhájci a pomáhal překladatel, přiznal svou účast na přečinu. „Občan České republiky potvrdil svou účast na spáchání trestného činu, ze kterého ho viní,“ cituje iRozhlas.cz soudkyni. Termín, kdy Vokál opět stane před soudem, není stanoven. Podle ukrajinské soudkyně by se tak mohlo stát do roka.

Vokála v Česku podezírá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z několika trestných činů. Počátkem dubna ho navrhla obžalovat ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli tomu, že vyzradil informace o policejní razii v kauze Vidkun, týkající se podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky.

Byl zadržený další diplomat?

Vedle toho Vokál čelí obvinění, že mezi roky 2010 a 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi společnosti ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi. Údajně také pomohl zdržet zátah policie proti lidem podezřelým z vydírání nebo zařídit povolení k pobytu pro přítelkyni jedné z vlivných postav podsvětí.

Server Info.cz ve středu napsal, že spolu s Vokálem ukrajinské bezpečnostní složky zadržely údajně i českého diplomata, který byl ale následně vzhledem ke svému diplomatickému statusu propuštěn. Mluvčí Valentová to nepotvrdila, české ministerstvo podle ní takovou informaci nemá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi