Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéfredaktora zadrželi za údajné vydírání poslance. Teď požádal o azyl v Rakousku

Autor: ČTK, ivm - 
1. února 2018
17:50

Šéfredaktor zpravodajského webu Strana.ua Igor Hužva požádal v Rakousku o politický azyl. Novinář, který v minulosti vedl ukrajinský opoziční deník Věsti, se podle svých slov může v alpské zemi spolehnout na to, že jeho život bude v bezpečí. Na Ukrajině byl Hužva loni zadržen kvůli údajnému vydírání poslance. 

„Na Ukrajině nemohu počítat se spravedlivým soudem, ani s ochranou svých práv a svobod, ani s ochranou svého života,“ uvedl pro agenturu DPA. Rakousko mu podle něj jako neutrální země poskytne bezpečí a jeho odchodem z Ukrajiny zůstane zachována i nezávislost redakce serveru Strana.ua.

Loni v létě byl Hužva kvůli údajnému vydírání jednoho z ukrajinských poslanců zadržen, tajná služba přitom prohledala i redakci internetových novin, kterou vedl. Sám obžalovaný svá obvinění odmítá a označuje je za politicky motivovaná. Z vazby byl propuštěn na kauci.

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch ve své poslední zprávě Kyjev kritizovala. Vláda podle ní pod záminkou boje s protiukrajinskou propagandou a ruským vlivem činí kroky směřující k omezení základních lidských práv a svobod.

Video  Rusové pokřikují na organizátory stánku Pražský Majdan.  - Facebook.com/Sona Pospíšilová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi