Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

„Kim je na hranici svých možností.“ Český odborník promluvil o korejském setkání

Autor: Darina Jíchová - 
27. dubna 2018
18:20

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se v pátek sešli v Pchanmundžomu na historickém mezikorejském summitu. Dohodli se na tom, že společně zbaví Korejský poloostrov atomových zbraní. Rovněž promluvili o podepsání mírové dohody, která by nahradila smlouvu o příměří z 50. let a oficiálně by ukončila korejskou válku. Jednání se tak zvláště z jihokorejské strany dají považovat za zdařilá, uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy koreanista Tomáš Horák z Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Karlovy univerzity.

Co lze od závěrů mezikorejského summitu očekávat?

Závěry v zásadě splnily očekávání jihokorejské strany. Představitel KLDR, Kim Čong-un, podepsal prohlášení, ve kterém se uvádí celá řada pozitivních kroků – ať už je to naplňování závěrů předchozích summitů, obnovení vzájemných kontaktů, včetně setkávání rozdělených rodin, společná účast na mezinárodních sportovních akcích. Ale hlavně ukončení dlouholeté konfrontace a nastolení trvalého míru.

V prohlášení je i závazek pracovat ve spolupráci s dalšími zeměmi na uzavření mírové smlouvy v horizontu letošního roku, zmírnit vojenské napětí a zahájit odzbrojovací rozhovory. Také se v něm uvádí, že úplná denuklearizace Korejského poloostrova je cílem obou stran atd. 

Je jednání jen odrazovým můstkem pro schůzku s americkým prezidentem Donaldem Trumpem?

Pro řadu následných kroků bude spolupráce s USA klíčová, nicméně oba představitelé se shodli na tom, že v otázkách spojených se situací na Korejském poloostrově chtějí hrát vedoucí roli. Celkově pozitivní průběh summitu a velmi vstřícná prohlášení severokorejského vůdce jistě případnou schůzku s prezidentem Trumpem příznivě ovlivní.

Jaký důvod podle Vás vedl Kim Čong-una k tomu, aby přistoupil na jednání s Munem a následně i s Trumpem? Dohnaly ho k tomu sankce?

Sankce a hrozba vojenské intervence mohou být jedním z důvodů. Možná KLDR také dospěla ve vývoji strategických zbraní na hranici svých ekonomických a technologických možností a nedokázala by je ve větší míře zavést do výzbroje.

Kim slíbil denuklearizaci a konec testovacích odstřelů, co bude požadovat na oplátku? Jak pravděpodobné je, že dostojí svému slibu?

Moratorium na jaderné testy a zkoušky raket bylo vyhlášeno jednostranně, bez dalších požadavků. Případné rušení sankcí a obnovení ekonomické spolupráce bude samozřejmě podmíněno konkrétními odzbrojovacími kroky KLDR. Má-li se KLDR vzdát jaderných zbraní jako svého hlavního odstrašovacího prostředku, bude samozřejmě požadovat dostatečné bezpečnostní záruky, především ze strany USA, aby se neopakoval scénář známý z Iráku nebo Libye.

Kim Jo-čong, prezidentova mladší sestra, je nyní označovaná za druhou nejmocnější postavu severokorejského režimu. Jakou roli skutečně zastává?

V médiích je uváděna jako členka ústředního výboru Korejské strany práce a ředitelka propagandistického oddělení. Těžko ale spekulovat, jak velký podíl na skutečné moci se jí daří udržovat. Pravdou je, že v poslední době je často vidět v těsné blízkosti Kim Čong-una, takže zřejmě patří k jeho nejbližším spolupracovníkům.

Proč Kim Čong-un obědvali odděleně? Byla to jen záminka k poradě před dalším jednáním?

Jednání probíhala prakticky celý den, takže separátní obědy byly součástí odpočinkové pauzy...

 

Zobrazit celou diskusi