Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Zuckerberg se tetelí: Zisk Facebooku vzrostl o 63 procent a účty má 2,2 miliardy lidí

Autor: ČTK - 
25. dubna 2018
23:18

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg má po potížích sociální sítě s únikem dat svých uživatelů opět důvod k úsměvu. Meziročně totiž vzrostl čistý zisk této sociální sítě o 63 procent na závratných v přepočtu více než 100 miliard korun. Svůj účet na Facebooku pak má 2,2 miliardy lidí.

Americká společnost Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, hospodařila v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 4,99 miliardy dolarů (104,3 miliardy Kč). To je meziroční nárůst o 63 procent. Tržby vzrostly o 49 procent na 11,97 miliardy USD (250,3 miliardy Kč). V obou případech je to vysoko nad odhady analytiků. Firma dnes uvedla, že za zlepšením je z valné části větší zájem o reklamu na mobilních zařízeních.

Dobrý rok pro Zuckerbergův byznys

Facebook měl na konci prvního čtvrtletí 2,20 miliardy aktivních uživatelů měsíčně. To je meziročně o 13 procent více a v souladu s odhady analytiků. Počet denních aktivních uživatelů se zvýšil rovněž o 13 procent na 1,45 miliardy. Facebook se snaží přilákat na mobilní zařízení více obsahu přes video. Příjmy z tohoto typu reklamy se na celkových příjmech z reklamy ve čtvrtletí podílely z 91 procent.

„Přestože čelíme zásadním výzvám, naše komunita i náš byznys zahájily rok 2018 velmi dobře,“ uvedl zakladatel a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg. „My teď komplexněji posuzujeme naši zodpovědnost i naše investice, abychom se ujistili, že jsou naše služby využívány pro dobrou věc. Potřebujeme ale i dál vytvářet nové nástroje, abychom lidi pomáhali spojovat,“ dodal.

Náplast na potíže s Cambridge Analytica

Zuckerberg tak reagoval na kritiku, které jeho podnik teď čelí. V březnu totiž vyšlo najevo, že k citlivým údajům z 50 milionů uživatelských účtů se dostala společnost Cambridge Analytica. Facebook později přiznal, že zasažených účtů bylo až 87 milionů.

Cambridge Analytica se specializovala na politický marketing a zpočátku se objevilo podezření, že pomáhala v předvolební kampani americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi či kampani za vystoupení Británie z EU. Zisk na akcii se v prvním čtvrtletí zvýšil na 1,69 USD z 1,04 USD před rokem.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk na akcii 1,35 USD a celkové tržby 11,41 miliardy USD. Akcie Facebooku, které od začátku letošního roku ztratily asi 9,5 procenta hodnoty, na zveřejněné výsledky reagovaly růstem. Ten dosahoval více než dvou procent na zhruba 163 dolarů.

Video  Zuckerberg se omluvil za selhání Facebooku. Připravuje placenou verzi bez reklam  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Pohádkové zisky Facebooku se na vozovém parku jeho majitele podepisují jen minimálně.

Zobrazit celou diskusi