Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Otec vraha z dodávky se v slzách omlouval obětem. Matka odmítla přijít k soudu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
25. dubna 2018
11:40

Otec vysokoškoláka Aleka Minassiana (25), který v pondělí v Torontu najel dodávkou do lidí, 10 jich zabil a 15 zranil, Vahe Minassian, se omluvil pozůstalým a rodinám zraněných. „Moc mě to mrzí,“ nechal se slyšet otec útočníka. Alek Minassian bude souzen za desetinásobnou vraždu prvního stupně a z 13 pokusů o vraždu, informoval deník Daily Mail.

Minassian včera stanul před soudem, u přelíčení byl i jeho otec. Po procesu v slzách sdělil tisku, že se synem ještě nemluvil. „Moc mě to mrzí,“ opakoval. Matka pachatele Sona se od pondělní tragédie na veřejnosti ještě neobjevila, nepřišla ani k synovu soudu. Slyšení bude pokračovat 10. května.

Těsně před svým činem sdílel Minassian na Facebooku příspěvek, ve kterém vzdal hold Elliotovi Rodgerovi, který v roce 2014 zabil v Santa Barbaře 6 lidí. Krátce před činem zveřejnil Rodger na internetu video, v němž řekl, že ženy potrestá za jejich nezájem, a přiznal, že je stále panic.  

Obdiv k vrahovi ze Santa Barbary

Stejně jako Rodger i Minassian se zřejmě hlásil k rebelskému hnutí Incel (involuntary celibate, přeloženo nedobrovolný celibát). Jeho členové viní ženy z toho, že s nimi nechtějí mít sex. 

Zpravodajský server BBC zveřejnil Minassianův příspěvek, přestože společnost Facebook jeho účet zrušila, potvrdila zpravodajům, že je pravý. „Povstání Incel už začalo. Svrhneme všechny Chady a Stacy. Vzdejme hold gentlemanovi Elliotu Rodgerovi!“ napsal Minassian v posledním příspěvku.

Dekódování facebookového příspěvku

Incel byla skupina na sociální síti Reddit, kde muži diskutovali o svém nedostatku pohlavního styku a o tom, že je ženy nepovažují za atraktivní; mnohdy přitom ze svých problémů ženy vinili. Síť skupinu zablokovala. Mužským jménem Chad a ženským Stacy byli ve skupině označováni atraktivní lidé, kteří o Incely neměli zájem.

Samotář s Aspergerem

V roce 2009 sdělila Sona Minassianová místnímu tisku, že její syn trpí Aspergerovým sydromem. Bývalí spolužáci ze střední školy a univerzity ho popsali jako uzavřeného outsidera, který se držel stranou od ostatních. Sociální interakce mu dělaly problémy, ale podle všeho byl technický expert.

V kanadském parlamentu drželi minutu ticha za zemřelé. V kanadském parlamentu drželi minutu ticha za zemřelé. | Reuters

Premiér Justin Trudeau během tiskové konference oznámil, že úřady tragédii nepovažují za teroristický útok. O útočníkově motivu se vyšetřovatelé stále jen dohadují, podle premiéra ještě nějakou dobu potrvá, než o něm bude jasno.

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Ireny Valentové ministerstvo nepředpokládá, že by mezi oběťmi útoku v Torontu byli Češi. „Nicméně nemůžeme to potvrdit ani vyvrátit,“ řekla mluvčí. Jižní Korea mezitím oznámila, že mezi oběťmi byli dva Jihokorejci a že další jihokorejský občan byl zraněn.

Oběťmi byly hlavně ženy

Jako první ze zabitých pak byla identifikována Anne Marie D’Amicoová, která studovala na torontské Ryersonově univerzitě a která pracovala pro místní charitu Live Different. Mezi mrtvými je i pracovník investiční společnosti Invesco Canada. Agentura AP s odkazem na policii v Torontu napsala, že většinu z obětí zřejmě tvořily ženy, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že Minassian si jako hlavní cíl vybral výhradně ženy.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi