Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tisíce Maďarů vyšly do ulic kvůli volbám. Jejich systém je prý nespravedlivý

Autor: ČTK, jmik - 
14. dubna 2018
22:40

Několik tisíc Maďarů v sobotu protestovalo v Budapešti proti „nespravedlivému volebnímu systému.“ Tento systém podle organizátorů umožnil premiéru Viktoru Orbánovi opět zvítězit v parlamentních volbách poté, co mu úspěch zajistila nenávistná protiimigrační kampaň, napsala agentura Reuters.

Konzervativní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána obhájila v nedělních parlamentních volbách ústavní, tedy dvoutřetinovou většinu mandátů v zákonodárném sboru. Pořadatelé demonstrace na Facebooku vyzvali k přepočítání hlasovacích lístků, svobodě médií a k novému volebnímu zákonu, jakož i k efektivnější spolupráci mezi opozičními stranami místo hašteření, které volbám přecházelo.

Podle názoru Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě volby neposkytly opozičním stranám rovné podmínky, nicméně základní práva byla respektována.

Na rozdíl od shromáždění Orbánových příznivců ve městě Székesfehérvár v minulém týdnu, kde převládala střední a starší generace, na sobotní demonstraci přišla řada mladých lidí.

„Myslím, že mnozí z nás jsou zklamáni výsledky voleb, které podle mého názoru nebyly čisté,“ uvedla Palma (26). Maďarský volební systém podle ní poskytl neoprávněnou výhodu Orbánově straně. Nespokojená je ale také s opozičními stranami. „Jsou ubohé. Je strašné, že jsou tak slabí, že nedokážou dosáhnout kompromisu, a navzájem se hašteří, místo aby se pro nás spojili,“ řekla.

Demonstranti pochodovali od budovy budapešťské opery k parlamentu. Největší opoziční skupiny, Jobbik a socialisté, uvedli, že se k protestu připojí, napsala agentura Reuters.

salto ( 15. dubna 2018 10:57 )

Správně - demonstrovat za každou cenu a proti všemu. To je ta DEMOGRACIE dle EU. Tak už i Maďaři mají svou kavárnu

Deneček ( 15. dubna 2018 05:27 )

Stejný scénář jako u nás,pokud neschopní politici prohrají "demokratické" volby,tak svolávají demonstrace a přejí si změnu volebního systému.

Zobrazit celou diskusi