Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Bohatí muži si můžou vzít, kolik žen chtějí.“ Poslankyně pobídla k polygamii

Autor: Darina Jíchová - 
4. dubna 2018
11:15

Poslankyně se během živě vysílaného rozhovoru v televizi nechala slyšet, že podporuje polygamii. Keňská zákonodárkyně Gathoni Wa Muchombová pro televizní NTV Kenya uvedla, že „bohatí muži si můžou vzít, kolik žen chtějí“. Zákonodárkyně následně vyzvala muže v monogamním manželství, aby zvážili polygamní sňatky. Podle ní je totiž polygamie řešením „problémů ve společnosti“, zmínila stanice BBC.

V roce 2014 prezident Uhuru Kenyatta schválil zákon, který mužům umožňuje mít více než jednu manželku. Mnoho političek a žen proti jeho rozhodnutí protestovalo. V Keni se teď ale vyskytl velký sociální problém matek samoživitelek a „dětí ulice“. Ženy často otěhotní, ale neprovdají se za otce svých dětí. „Děti jsou nuceny vyrůstat bez otců, a to vede jen k dalším sociálním problémům,“ uvedla Wa Muchombová.

„Pokud muž ženu oplodní, měl by si ji vzít. Nezáleží na tom, že doma už jednu ženu má. Polygamie není nezákonná, je to naše kultura,“ vysvětlila poslankyně. Poukázala na to, že většina dětí skončí na ulici a nemá dobré vychování a vzdělání, protože jejich matky musely pracovat, aby je uživily, a nezvládly se jim věnovat.

„Pokud můžete uživit pět žen, můžou to být vaše manželky“

„Chtěla bych požádat všechny muže z kikujské komunity: Pokud jste schopni uživit pět žen, tak to můžou být vaše manželky. Vezměte si je a vychovejte děti jako rodina,“ prohlásila. Wa Muchombová se věnuje převážně sociální práci, založila několik odvykacích a rehabilitačních center pro alkoholiky. Zarazilo ji, kolik mladých lidí a teenagerů se do jejího programu přihlásilo.

„Mluvili jen o svých matkách, z toho jasně vyplývá, že jejich otcové je opustili. Často se uchýlili k pití jen kvůli nepřítomnosti otce v rodině,“ vysvětlila. „Tohle je problém v naší společnosti, nemůžeme ho ignorovat. Naše kultura nabízí jasné řešení – polygamní sňatek. Využijte ho,“ vybídla muže Wa Muchombová.