Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Polsko zbrojí proti Rusům, od USA koupí raketový systém Patriot

Autor: ČTK, AKu - 
28. března 2018
13:54

Polsko koupí od Spojených států raketový systém Patriot. Vláda ve Varšavě ve středu podepsala příslušnou smlouvu s americkou zbrojovkou Raytheon, informovala agentura PAP. Podle ministra obrany Mariusze Blaszsczaka Varšava za systém zaplatí 4,75 miliardy dolarů (97,6 miliardy korun).

„Je to výjimečný, historický moment,“ řekl na slavnostní ceremonii u příležitosti podpisu smlouvy polský prezident Andrzej Duda.

Podle ministra Blaszczaka Polsko kupuje „moderní zařízení, které obstálo v testech v mnoha zemích“. Cenu, kterou Varšava za raketový systém zaplatí, označil ministr obrany za dobrou. Podle agentury Reuters se jedná o největší nákup zbraní v dějinách Polska.

Prodej raketového systému Patriot polské armádě schválilo americké ministerstvo zahraničí již loni v listopadu. Následně s transakcí souhlas vyslovil i Kongres Spojených států, který musí schvalovat všechny zahraniční kontrakty zahrnující pokročilé vojenské technologie.

Za důvod pro nákup raketového systému Polsko v minulosti označilo „rostoucí hrozbu z Východu“. Koupi raket měla Varšava v plánu již od roku 2015, kdy tehdejší polské vedení rozhodlo o potřebě posílit obranu země v reakci na anexi ukrajinského poloostrova Krym Ruskem. Nová vláda premiérky Beaty Szydlové však po nástupu k moci oznámila, že nákup vzhledem k vysoké ceně přehodnotí a požadovala po Washingtonu ústupky.

Polsko je jedním z nejaktivnějších amerických spojenců z evropských postkomunistických zemí a jako jeden z mála států splňuje požadavek NATO na výši armádních výdajů odpovídající dvěma procentům HDP, k čemuž chce partnery v alianci přimět i americký prezident Donald Trump.

 

 

anka ( 28. března 2018 14:43 )

Pokud se podivame do historie, tak se vubec Polakum nedivim.

Deneček ( 28. března 2018 14:33 )

Co by z toho Rusko mělo,na Krymu žijí převážně ruští občané,proto je ochránili před banderovci a před budováním ušáckých základen.

asijo ( 28. března 2018 14:16 )

Ušáci vyřazují "světlice" a pšonci je draze odkoupí.

akublender ( 28. března 2018 14:13 )

A ČR nemá nic. Rusko nás obsadí během několika hodin stejně jako Krym.

santusof ( 28. března 2018 14:12 )

nehledě na to, že kdyby koukli na nejnovější zbraně, kdy se rakety dvojí a trojí a na ně patriot nestačí, tak si to mohli ušetřit a to jako že nedává americký bratr, coby hegemon v týmu zdarma?jo zdarma je jen karma

Zobrazit celou diskusi