Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ukrajinci pošlou z ciziny domů výdělek 186 miliard. V Česku jich je 115 tisíc

Autor: ČTK, nkov - 
22. března 2018
08:55

Ukrajinci pracující v zahraničí pošlou letos příbuzným do vlasti zhruba devět miliard dolarů (186 miliard Kč). Takový je odhad tamní centrální banky, podle které půjde o zhruba stejnou částku jako loni. Pro zemi s ekonomikou oslabenou v důsledku ruské anexe Krymu a separatistických tendencí ve východních regionech podporovaných Ruskem jde o významný obnos. V Česku je podle statistiků Ukrajinců 115 tisíc.

Od Mezinárodního měnového fondu (MMF) Ukrajina od roku 2015 v rámci záchranného programu obdržela 8,4 miliardy dolarů, připomněla agentura Reuters.

Ukrajinská banka přepočítala údaje o penězích zasílaných ze zahraničí v období let 2015 až 2017. Podle upravených údajů přišlo na Ukrajinu každoročně o dvě miliardy na takzvaných remitencích více. Loni to bylo 9,3 miliardy dolarů, v roce 2016 pak 7,5 miliardy a v roce 2015 zhruba sedm miliard dolarů.

Minulý měsíc ukrajinská centrální banka uvedla, že v cizině pracuje 2,2 milionu Ukrajinců. To odpovídá osmi procentům pracující populace. Další odliv pracovní síly by podle banky mohl ohrozit hospodářské oživení země.

Velký penzijní problém

Už nyní zvětšuje schodek penzijního systému Ukrajiny. Ten v uplynulém roce představoval celých pět procent hrubého domácího produktu země.

V České republice je podle údajů Českého statistického úřadu 115 tisíc Ukrajinců, také oni se mnohdy snaží podpořit rodinu v domovské vlasti. Statistika využívající dat cizinecké policie k 30. září loňského roku navíc uvádí, že téměř 83 tisíc z nich má v Česku trvalý pobyt.

Video  Rusové pokřikují na organizátory stánku Pražský Majdan.  - Facebook.com/Sona Pospíšilová
Video se připravuje ...

Samo ( 22. března 2018 10:48 )

Ty se divíš a nevíš ani čemu. Porošenko měl pravdu v tom, že se Ukrajincům žije jako nikdy předtím, protože se zbavili ruského útlaku a navíc ruského diktátu cen za plyn, což byl v zimě vždycky problém. Teď ještě se zbavit ruských vojáků na východní Ukrajině. Jinak Ukrajina má s Ruskem špatné zkušenosti historicky, viz Stalinem vyvolaný hladomor na Ukrajině v 30. letech minulého století, kdy Stalin sebral rolníkům všechno obilí, dokonce i na setbu v příštich letech a odhaduje se, že tehdy zemřelo hladem 5-10 milionů Ukrajinců.

Antonin Blaha ( 22. března 2018 09:06 )

 A to se divim,takovy vlastenci,demokracii konecne maji a zije se jim jak nikdy predtim jak nedavno pronesl Porosenko.Vypada to ze si nevazi dobreho bydla😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi