Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čeští zemědělci chtějí na práci Ukrajince a prosí: Zrychlete řidičáky na traktor

Autor: Zuzana Zelenková - 
25. února 2018
06:53

Z řidičáku na traktor může být pořádný problém. Takzvané „téčko“ neplatí napříč Evropou. A tak ve chvíli, kdy chce český zemědělec najmout zahraničního pracovníka například z Ukrajiny, startuje půlroční kolečko byrokracie. Když se pak Ukrajinec do Česka dostane, znamená to pro něho dalšího půl roku, než je připuštěn do příslušného kurzu. Zemědělec Zbyněk Myšák odmítá, že by zahraniční pracovníky najímal kvůli výši mzdy, prý je potřebuje, protože tuzemských je nedostatek.

Čeští zemědělci si na práci najímají leckdy Ukrajince. Zdůvodňují to tím, že v tuzemsku mají zájemců o práci nedostatek. Také na to existuje speciální program Ukrajina, který má pod palcem ministerstvo zemědělství a společnost CzechInvest. Propojuje Ukrajince s firmami, které jim chtějí nabídnout pracovní příležitosti.

Proč o tyto zaměstnance společnosti tolik stojí? „Vyplývá to z ekonomické situace a z toho, v jakém stavu se průmysl nachází, lidí je nedostatek a bez zahraničních pracovníků se české zemědělství neobejde. České zemědělství je založené na tom, aby byl člověk fundovaný, nebo kvalifikovaný a měl řidičák skupiny T. Norma říká, že skupina T je pouze národní. Byť je člověk z EU, nemůže v Česku řídit traktor, protože řidičák získal jinde,“ uvedl pro Blesk Zprávy Zbyněk Myšák, ředitel ZOPOS Přestavlky.

Dostat do Česka cizince na práci je složité

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy je to značná komplikace. „Jsme v situaci, kdy lidi potřebujeme především na sezonní práce. V okamžiku, kdy chceme využít projekt Ukrajina, který inzeruje ministerstvo zemědělství a který má být na podporu a urychlení právě udávání pracovních povolení lidem z Ukrajiny, tak narazíme na to, že člověk má přijít na půl roku a toho půl roku nemůže řídit traktor, což je pro podniky problém,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Pýcha.

Podle něj je absurdní, že ten samý člověk v Česku může řídit osobní auto, nákladní auto, autobus, ale nemůže řídit traktor, protože ten má specifické podmínky. „Budeme se to snažit řešit. Efektivita přísunu lidí z Ukrajiny je velmi omezená,“ dodal.

Jeho slova potvrdil i Myšák. Pracovník totiž musí v Česku žít půl roku a až po prokázání určité úrovně češtiny může jít na kurz, kterým získá oprávnění traktor řídit. Pro Myšáka však nejsou až tak stěžejní sezónní zaměstnanci, hledá hlavně ty s dlouhodobější perspektivou.

Zaměstnanec připravený za rok

Jak vůbec nabírání cizinců probíhá? Je kolem toho velké byrokratické kolečko. „Získat vízum je problém, trvá to. Pokud si seženu člověka, nebo budu mít doporučení, tak trvá 5 až 6 měsíců, než dojedu kolečko přes Úřad práce, ministerstvo vnitra a konzulát na Ukrajině, aby ten člověk dostal roční vízum a pracoval tady legálně,“ vysvětlil problematiku Myšák a dodal:

„Po šesti měsících, kdy ho sem dostanu, ho musím přimět, i když je třeba kvalifikovaný a navíc po něm bude poptávka jinde, pokud bude mít například řidičák na kamion, aby si udělal řidičák na traktor. Hotového pracovníka mám tedy až za 12 měsíců.“

Podle odborníka se dále podnikatelé v zemědělství dívají nelibě na různá prohlášení politiků a odborářů, která říkají, že je to pouze jejich cesta ke snižování mezd. Myšák tvrdí, že to není pravda a ukrajinského i českého zaměstnance ohodnotí stejně.

Zemědělský svaz chce o zjednodušení systému otevřít debatu. Svaz by rád docílil toho, aby ukrajinský řidičský průkaz na traktor platil i v Česku.

cid2000 ( 25. února 2018 11:28 )

Je to pořád dokola, České firmy v žádném případě nechtí slušně zaplatit řemeslníky!!Proto berou námezdní sílu bez vzdělání v oboru/z cechu!! Domácí prostě nebudou dělat 280-300 hod měsíčně za 18-20tisíc korun!!

Zobrazit celou diskusi