Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš láká do Česka na práci cizince. Odbory zuří, firmy se na dělníky těší

Autor: bud - 
6. prosince 2017
06:10

Česko by mělo podporovat migraci cizinců v souvislosti s prací, je přesvědčený šéf ANO a nastupující premiér Andrej Babiš. Podle něj by se běžní zaměstnanci neměli ničeho bát. A souzní s ním také experti. Podle nich pracovní migrace podporuje růst ekonomiky a pomáhá firmám, které zoufale potřebují nové pracovníky. Odbory však zuří a říkají, že jde o snahu naředit tuzemský pracovní trh a zpomalit růst mezd.

Nedostatek zaměstnanců na pracovním trhu je v současnosti největším problémem tuzemské ekonomiky, nechal se v úterý slyšet budoucí premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj by současný růst ekonomiky měla vláda udržet masivními investicemi nebo snížením byrokracie. Nedostatek pracovníků by pak Babiš řešil častějším zaměstnáváním cizinců. „V Česku funguje psychologie, že to negativně dopadne na tuzemské zaměstnance,“ uvedl s tím, že takovou obavu považuje za lichou.

Půl milionu cizinců v Česku

V současné době žije v Česku 496 tisíc cizinců s povolením a podle dlouhodobých statistik jich v zaměstnaneckém poměru pracují čtyři z pěti. Od roku 2004 se počet cizinců zdvojnásobil a stoupá také počet těch, kteří mají trvalý pobyt a v zemi zůstávají déle než pět let. Slováci a Ukrajinci tvoří téměř polovinu všech cizinců.

Tuzemské firmy ale volají po tom, aby se „příliv“ cizinců urychlil. Kvůli velmi nízké nezaměstnanosti, která je momentálně s necelými čtyřmi procenty nejnižší v EU, totiž dlouhodobě trpí nedostatkem pracovníků. Zejména v technických a manuálních pozicích.

„Potřeba nabírat cizince není tažena snahou ušetřit na zaměstnancích, ale tím, že se firmám v regionu nedaří oslovovat zaměstnance s danou kvalifikací. Řeší třeba to, že v daném místě je trh se zaměstnanci extrémně vysátý,“ řekl Blesk.cz Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje pracovní portály Práce.cz a Jobs.cz.

Podle Dombrovského je cílená migrace potřebná a pomáhá rozvíjet vyspělé trhy. „Tam část pozic obsazují lidé zvenčí a místní se kvalifikují na lépe placené pozice nebo v oblasti služeb,“ vysvětluje a jako příklad uvádí Německo nebo USA.

Hrozí odchod firem z Česka

Úřad práce momentálně eviduje 210 tisíc volných pracovních míst, další desítky tisíc firmy vůbec nehlásí. Podle Dombrovského jde hlavně o výrobně zaměřená místa, o která Češi nemají zájem, a to částečně i kvůli nižší mzdě. „Když se těch více než čtvrt milionu pozic nepodaří obsadit, budou muset firmy zahájit přesun části výroby nebo vývoje do zahraničí. A my si paradoxně tímto nedostatkem lidí můžeme podřezat větev a ohrozit současnou nízkou nezaměstnanost,“ dodává expert.

Podobný názor má také Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment. „Zaměstnávání cizinců podporuje rozvoj ekonomiky, protože tito pracovníci zaplňují mezery na pracovním trhu. Zároveň cizinci řadu pracovních příležitostí sami vytvářejí, protože v Česku působí řada zahraničních firem,“ uvedla pro Blesk.cz.

Odbory: Je to tlak na nízké mzdy

Úplně opačně to ale vnímají odbory, podle kterých příchod cizinců do Česka neúměrně omezuje výši platů, které by jinak tuzemští zaměstnanci mohli pobírat. „Bohužel za dovozem zahraničních pracovníků stojí často zájem udržet v ČR levnou práci a nízkou úroveň reálných mezd. Mnoho lidí z nabídky úřadů práce by bylo možné zaměstnat, kdyby pro ně existovala rozumná nabídka mzdy,“ myslí si Josef Středula, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů.

Podle něj jsou mzdy, ze kterých by běžný Čech nemohl vyžít, například pro Ukrajince doslova „pohádkové“. „Obáváme se, že zájem některých firem, které si za 27 let zvykly na výhodu levných mezd, je naředit český pracovní trh, který konečně zaznamenává příznivý nárůst mezd,“ zuří Středula.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna1234 ( 6. prosince 2017 15:35 )

.. v čem je u nás chyba, že bychom nezvládli miliony Turku a milion migrantů??? To nevím ale jsem za to ráda

anna1234 ( 6. prosince 2017 10:54 )

.. Babišova strategie je platit lidem co nejmíň, proto povolává do Čech migranty. Co to může udělat s pracovním trhem v budoucnu se uvidí, ale tím se jistě Andrej nezabývá, jemu jde o výdělek a ten bude mít zajištěný. Taky se může stát, že práci nebudou mít ani ti pracovití Češi, protože proč by je měl zaměstnavatel platit, když si může najmout např. levnějšího Ukrajince, že?

moiaza ( 6. prosince 2017 10:23 )

Havlův kapitalismus odnaučil lidi poctivě pracovat. Všem se řeklo, že pracovat není povinost. A mnoho lidí toho ihned využilo. Vždyť stát je štědrý na dávkách pro nemakačenky, tak proč pracovat. Komunisté razili heslo, bez práce, nejsou koláče. V Havlokapitalismu jsou koláče bez práce. A podniky? Proč by platily poctivého pracovníka slušnými penězi, když tutéž práci jim odvede cizinec za menší peníze. Tak toho využívají. A kdo z cizincu nechce poctivě pracovat, tak toho vyhodí. Za dveřmi čekají další.

begina ( 6. prosince 2017 09:32 )

mirkazam ( 6. prosince 2017 09:27 )

Samec...přečti si článek pozorně,pokud to umíš....tady je řeč o nedostatku pracovních míst.A pokud by přidal prachy,tak pořád bude nedostatek pracovních sil,a sice tam,kde o tuto práci naši lidé nestojí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa