Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kolonizace Marsu zachrání lidstvo před 3. světovou válkou, tvrdí Elon Musk

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. března 2018
19:34

Vizionář a ředitel společnosti SpaceX Elon Musk se po úspěšném odpalu jeho rakety Falcon Heavy nechal slyšet, že jeho dalším cílem je Mars. Vesmírná loď určená k cestám na Mars se bude moci vydat na první krátké lety už v první polovině příštího roku. Řekl to Musk na konferenci o hudebních a filmových technologiích SXSW v texaském Austinu. „Musíme kolonizovat Mars, zachráníme tak lidstvo před 3. světovou válkou,“ citoval miliardáře deník The Guardian.

Během svého projevu na konferenci kladl důraz na to, že je v zájmu lidstva, aby kolonizovalo Mars. Rudá planeta prý lidem nabídne bezpečné útočiště v době 3. světové války. „Je důležité, abychom tam zbudovali soběstačnou základnu. Planeta je v dostatečné vzdálenosti od Země a je pravděpodobnější, že v případě další války bude bezpečnější než základna na Měsíci,“ řekl Musk.

Urovná Kim a Trump hrozbu jaderného konfliktu?

Jeho slova o 3. světové válce přišla jen pár dní poté, co americký prezident Donald Trump souhlasil s tím, že se sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a pokusí se společně zmírnit napětí, které mezi oběma státy panuje.

„Svět je pod hrozbou 3. světové války a musíme se ujistit, že v případě jejího vypuknutí naše rasa přežije. Mars by mohl být ideálním řešením,“ prohlásil Musk. Jeho firma navíc pracuje na raketě, která bude schopná lidi na Rudou planetu dopravit. Sám Musk ale přiznal, že ke stavbě kolonie na Marsu je třeba „neuvěřitelné množství zdrojů: finančních i materiálních“. Doplnil také, že Mars by mohl být oázou pro extrémně bohaté lidi, kteří touží po dobrodružství.

Na Marsu bude fůra „marsek“!

„Na začátku se do projektu asi nezapojí moc lidí,“ uvedl. Dodal také, že „Kolonie Rudá planeta bude pohostinná a bude mít zásobu skvělých tyčinek, tyčinek Mars“. Svému vtípku se sám zasmál a poznamenal, že se jedná o jeho oblíbený „otcovský vtip“.

Musk v čele se svou společností SpaceX už dříve oznámili, že chtějí k Marsu vyslat první vesmírnou loď v roce 2022. Jednat by se však mělo pouze o loď s nákladem. O dva roky později by už měla k Rudé planetě vyrazit raketa s lidskou posádkou.

Nebezpeční roboti

„Stavíme první marťanskou neboli meziplanetární loď a myslím, že budeme schopni krátkých výletů, letů v průběhu první poloviny příštího roku,“ řekl Musk. Vizionář ale zároveň zažertoval, že je možné, že se nepodaří plán dodržet. „Někdy jsou ovšem mé časové plány trochu, však víte…,“ řekl pobavenému publiku.

Během konference zmínil opět svůj strach z toho, že umělá inteligence a roboti ovládnou svět. „Věřte mi, jsou nebezpečnější než atomovka,“ varoval.

Video  NASA plánuje cestu na Mars. Do simulované mise vybrali i Slovenku.  - tv Joj
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi