Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Raketa miliardáře Muska může nabourat do Země: Spočítal to také český profesor

Autor: Martin Valeš - 
18. února 2018
13:12

Elektrický sporťák, který Elon Musk (46) poslal do vesmíru v rámci testování své silné rakety Falcon Heavy, by se mohl v budoucnu vrátit, vyloučit nelze ani kolizi se Zemí, potažmo s Venuší.

Vědecká studie má podobně odlehčené téma jako samotný objekt jejího zkoumání. „Rakety při zkušebních letech zpravidla vozí betonové či ocelové kvádry. To je extrémně nudné,“ zdůvodnil Musk rozhodnutí poslat do vesmíru svůj kabriolet. Zajistil si tak o trochu víc pozornosti.

Pravděpodobnou trasu sporťáku teď simulovala trojice astronomů: Hanno Rein a Daniel Tamayo z Toronta a také David Vokrouhlický, profesor Astronomického ústavu Univerzity Karlovy. Běžně se jejich metodika používá k počítání drah asteroidů, ale proč si výzkum trochu neodlehčit, že.

Je asi šestiprocentní šance, že se tesla srazí se Zemí, a 2,5% šance, že narazí do Venuše,“ vyšlo vědcům. Ovšem s důležitým časovým údajem: „V příštím milionu let. Pravděpodobnost bude záviset i na tom, zda tesla pronikne až do pásu planetek (asteroidů).

K prvnímu blízkému setkání se Zemí – tedy aby se auto přiblížilo aspoň na vzdálenost jako Měsíc – dojde roku 2091. Třeba se na něj poletí podívat turisté, ale moc toho zřejmě neuvidí. Radiace za pár let zničí lak, kůži, gumu i plasty, k tomu přidejte mikrometeority. Zbude možná hliníkový rám a něco skla. Pokud by se snad vrak měl někdy později trefi t přímo do Země či Venuše, shoří v atmosféře.

Profesor David Vokrouhlický

V letech 1980– 84 byl žákem Dopplerova gymnázia v Praze a po maturitě začal studovat fyziku a astronomii na Matematicko- fyzikální fakultě UK. Od roku 2000 působí v Astronomickém ústavu UK jako vědecký pracovník a vysokoškolský učitel.

VIDEO: Vzlet starší Muskovy rakety

Video  Z vesmíru na planetu Země: NASA zveřejnila video přistání rakety  - Reuters
Video se připravuje ...

jany ( 18. února 2018 14:36 )

ja vim, ze krvaky a nahate cleebrity tahnou vic, ale prece... bylo by super mit vic clanku jako tnehle nebo ten o vychove u ledeckych

Zobrazit celou diskusi