Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidé při zbraňové amnestii odevzdali 57 tisíc zbraní. Přinesli i raketomet

Autor: Darina Jíchová - 
1. března 2018
18:25

Během tříměsíční zbraňové amnestie vrátili Australané úřadům více než 57 tisíc zbraní, mezi nimi nejen ruční zbraně a pušky, ale i samopaly. Jeden člověk dokonce odevzdal raketomet. Jednalo se o první amnestii od roku 1996. Záměrem vlády je snížit počet nezákonně držených zbraní. Amnestie dovoluje lidem odevzdat nelegálně pořízenou zbraň bez dalšího trestního stíhání nebo jiných postihů.

Celá akce byla vyhlášena v létě 2017, vláda se k tomuto kroku rozhodla po nárůstu teroristických útoků. „Chceme stáhnout co nejvíc nelegálních zbraní z ulic. Nechceme, aby se dostaly do rukou zločinců nebo teroristů. Naším cílem je zajistit bezpečí našich lidí,“ uvedl ministr policejních sil Angus Taylor.

Za nelegální zbraň až 14 let vězení

Nelegální držení zbraní může Australany vyjít na vysokou pokutu až pět milionů korun, nebo na 14 let ve vězení. Mezi odevzdanými zbraněmi bylo 2500 samopalů, 2900 ručních zbraní a jedna bazuka, policie se domnívá, že ji někdo našel na skládce. Třetina zbraní bude zničena, zbytek projde registrem a vrátí se do obchodů.

Zbraňová amnestie v Austrálii. Třetina zbraní bude zničena. Zbraňová amnestie v Austrálii. Třetina zbraní bude zničena. | reprofoto/twitter

Policisté se domnívají, že na místním „šedém trhu“ je dostupných asi 260 tisíc zbraní, některé z nich byly podle všeho použíté při nedávných teroristických útocích. Nebezpečí šedého trhu je v tom, že nabídky a poptávky se šíří pomocí legálních kanálů, zbraně jsou tak rázem přístupnější i pro ty, kteří nemají přístup na černý trh.

Poslední zbraňová amnestie proběhla v Austrálii v roce 1996 poté, co došlo k tragické střelbě, při které v tasmánském přístavu Porth Arthur zemřelo 35 lidí. Úřady před 12 lety vybraly 650 tisíc zbraní. Nejhorší masakr střelnou zbraní v historii země také vedl k reformě zákona držení zbraní, v Austrálii je zákázán prodej poloautomatů a automatů.

Amnestie v Česku

Zbraňová amnestie proběhla čtyřikrát i v Česku, a to v letech 1996, 2003, 2009, poslední se uskutečnila v roce 2014. Před čtyřmi roky Policie ČR vybrala 5800 zbraní, nejvíce jich lidé odevzdali v roce 2009, jednalo se skoro o osm tisíc. Také v Česku se mezi puškami, ručními zbraněmi a samopaly objevilo pár zajímavostí: jednoranová kulovnice Steyer, která se vyráběla v letech 1881–1887 a samonabíjecí pistole Gavage, která patřila do výzbroje německých vojáků za 2. světové války a je považovaná za nejvzácnější pistoli wehrmachtu. Amnestie se vyhlašuje ve spojitosti s novelou zákona o zbraních.

Zobrazit celou diskusi